понеделник, 27 юни 2011 г.

Мюзикълът "Стъпка напред" гостува в Добрич

Тази вечер от 19.00 часа в ДТ „Йордан Йовков” ще гостуват актрисите от Младежкия театър в София със степ-мюзикъла "Стъпка напред" - един амбициозен проект на режисьора Андрей Аврамов. „Стъпка напред” е българската театрална версия на британския мюзикъла „Stepping out”. Автор е Ричард Харис, музика Денис Кинг, сценография и костюми Елица Георгиева, степ-танци Веселин Ранков, хореография Антоанета Добрева – Нети и  музикално ръководство Весела Делчева.
Мюзикълът е с обща продължителност около 3 часа и освен множеството танци, включва и 16 песни, изпяти от актрисите и актьора. Мюзикълът е жанр, който включвайки едновременно пеене, танцуване и актьорска игра в едно се превръща в предизвикателство за всеки актьор и режисьор. Добавяйки и сложността на степ танците /tap dance това несъмнено превръща "Стъпка напред" в едно сериозно предизвикателство.
Историята разказва за непрофесионална степ школа, където танцьорите, свързани чрез степ, се сближават и започват да споделят ежедневните житейски трудности и радости. Във филмовата версия на Ричард Харис от 1991 в главната роля, тази на преподавателката в школата е Лайза Минели, а в мюзикъл версията тя се изпълнява от Антоанета Добрева - Нети и Ярослава Петрова, които си дублират ролята. Тя (те) се нагърбва(т) с отговорността да подготви останалите танцьори за участие пред публика. Мюзикълът представя танца, като средство за решаване на проблеми, като изход от скуката на ежедневието и като източник на позитивни емоции за всеки един от деветте персонажа - осем женски и само един мъжки. Интересен е ефектът от танца върху всеки един от тези персонажи, който мюзикълът представя. Самите герои в спектакъла неслучайно са подбрани изключително различни за да може да се подчертае това положително влияние - като се започне от дебеланката, мине се през медицинска сестра и завършим с образа на вдовец, който все още живее със стари спомени.