вторник, 5 юли 2011 г.

Лятна изненада за почитателите на класическата музика в Добрич!


Концерт на Димитър Буров - цигулка и Марина Капитанова – пиано ще се състои в събота – 9 юли в Огледална зала „Нели Божкова” в Добрич от 18.30 часа.

В програмата са включени Й. С. Бах – Шакона, В. А. Моцарт - Соната за цигулка и пиано №10, КV 378 си бемол мажор Дм. Шостакович - 10 прелюдии и М. Равел - Соната за цигулка и пиано.

ДИМИТЪР БУРОВ
Димитър Буров завършва Музикалното училище във Варна и продължава образованието си в Националната консерватория в София в специалностите цигулка и камерна музика.
През 1987 печели първа награда на конкурса Н. Симеонова, а по-късно и първа награда на Националния конкурс за млади таланти - София. Следва покана от Радио София за запис на Поема от Шосон.
През 1988 Димитър Буров e награден с пълна стипендия от Британското консулство и продължава обучението си в Guildhall School of Music and Drama - Лондон при проф. Ифра Нийман. Дипломирането на Буров е последвано от интензивна кариера като учител и изпълнител цигулар и виолист.
Преподавал е в Lancing College, North London Collegiate School и The Purcell School, а по настоящем в Head of Strings at Harrow School.
Като солист на Lancing Piano Trio той има изяви в музикални фестивали в цялата страна. В Лондон участва в забележителните St. Martin in the Fields, St. James's Piccadilly и St. John Smith Square.
Един от последните му проекти са два компакт диска с камерна музика, включващи сонати на Моцарт, Бетовен, Григ, Дебюси, Франк и Прокофиев. Записаното CD с The London Mozart Trio е селектирано за CD на месеца от Classical Music Magazine. Димитър Буров успешно концертира във Франция, Германия, Финландия, Унгария, Турция и далечния Изток.

МАРИНА КАПИТАНОВА
Марина Капитанова завършва НУИ „Добри Христов” – Варна в класа на М. Михайлова и ДМА П. Владигеров в класа на проф. П. Пелишек. В периода 1969–1976 работи като акомпанятор на Дина Шнайдерман и Емил Камиларов и концертира в много европейски страни.
Сътрудничи с много наши цигулари, между които М. Минчев, Е. М. Попова, Е. Казакова, В. Пантелеев, С. Русев, Я. Дешкова, С. Гаврилов и др.
От 1982 е щатен преподавател – корепетитор в ДМА П. Владигеров в класовете по цигулка на проф. Е. Камиларов, П. Христосков, А. Хаджиатанасов, Д. Иванова, Г. Бадев, Ст. Миланова, Е. Генева и др.
Участвала е в много национални и международни фестивали, между които: Варненско лято, Аполония, Мартенски музикални дни, Софийски музикални седмици, BEMUZ – Белград и др. Концертирала е на всички европейски сцени, както и в Япония, Китай и Корея.
Осъществила е около 50 майсторски класа с наши и чужди професори по цигулка: М. Минчев, Р. Файн, С. Гаврилов, О. Криса, С. Кравченко, Т. Шимидзу, Д. Ерли, М. Фришеншлагер, К. Мардиросян и др.
Има реализирани записи за БНР и БНТ. Удостоена е с дипломи за най-добър съпровод на конкурсите П. Владигеров, Д. Ойстрах, Виенявски, Пекин-86 и др.
От 2005 Марина Капитанова е доцент по клавирен съпровод в ДМА – София.