сряда, 6 юли 2011 г.

„Добрич - жива шевица от таланти"

526 хиляди лева получава Община Добрич за реализацията на проект „Добрич - жива шевица от таланти", по който ще се създадат и развият нови и нестандарти форми на културни изяви на само на професионалисти, но и на любители.
Проектът е финансиран по Оперативна Програма „Регионално развитие" и предвижда организирането на Нетрадиционен фестивал на талантите. Фестивалът на изкуствата ще бъде еднодневен и ще има две издания. Първото ще се проведе през летните месеца на 2012 година, а второто - през 2013 г. Предвижда се и трето издание, което не е включено в проекта, но Общината има амбиция да организира.
Проектът предвижда възстановяване на розариума в градския парк на мястото на дървения град, който ще бъде преместен до комплекс Изида.
Ще се възстанови и освежи северната фасада на читалище „Йордан Йовков", където ще се монтира пано с фотоси.
В рамките на 80 хил.лева ще се закупи озвучителна апаратура, каквато общината в момента няма. Ще се доставят и монтират многофункционални преместваеми съоръжения, като например арт пейки. Ще бъдат купени и всички материали за творческите дейности.
Основният акцент на фестивала ще бъде оформяне на добруджанска шевица от цветя върху плочките на пл."Демокрация". Цветната композиция ще бъде заснета и използвана за направа на картички и други материали.
Пространството пред паметника на Св.Св.Кирил и Методий ще стане място за поезия и рисунка. Върху голямо платно гражданите ще могат да напишат мисъл, стих, цитат или да нарисуват своето послание за Добрич. Събитието включва и бодиарт. На пл."Свобода" ще има музикална сцена, а в АЕМО „Стария Добрич" ще се изявят таланти с интерес към занаятите. Освен това до сградата на Художествената галерия пък ще бъде създадено артистично керамично пано и импровизирана театрална сцена.
Предвижда се и изработване на скулптури от естествени материали, като слама и вълна, характерни за бита на добруджанеца.