четвъртък, 7 юли 2011 г.

Изкуството на акварела превзе залите на Художествената галерия

Тази вечер в Художествената галерия на  Добрич бе открита една  интересна изложба, акварел от фонда на ХГ „Никола Маринов” в Търговище.

Експозицията бе открита от директорът на Художествената галерия в Добрич Евелина Ханджиева.  Нейният колега от Търговище проф. Димитър Чолаков заяви, че ХГ „Никола Маринов” разполага над 1000 картини акварел, като колекцията се нарежда  сред най-богатите в страната. Той потвърди факта, че  добрите традиции между двете галерии продължават и допринасят за популяризиране на платната, които са част от българската култура.
Гостуващите 51 акварели са изложени с две от залите на Добричката галерия. Те са дело на майстори живописци, като Дечко Узунов, Александър Пополилов, Никола Маринов, Димитър Киров, Светлин Русев, Георги Божилов – Слона, Захари Каменов, Цанко Панов и други.
Това са само част от богатата акварелна колекция, събирана през години от провежданите в Търговище общи художествени изложби „Акварел”. Ценителите на това изкуство ще могат да посетят изложбата до 25 август.
.