понеделник, 18 юли 2011 г.

Фолклорно радио „Менци” стартира първия Мастер клас "Докосване до Извора" с Добруджанската певица Верка Сидерова

  От 1 до 7 октомври 2011г.  в с.Смилян, община Смолян стартира първия организиран от Фолклорно радио „Менци” Мастер клас за народно пеене с  известната българска народна певица Верка Сидерова. 
В продължение на седем поредни дни участниците ще имат възможност да се докоснат до извора на добруджанската песен  чрез омайния глас на дългогодишната солистка на Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”- гр.София. В ансамбъла певицата развива шеметна кариера,  „изваяна лично от Филип Кутев”, както самата тя казва. Прославя българската народна песен в над 29 страни в цял свят, носителка на голямата награда „Нестинарка” - за цялостна певческа кариера на Международния фолклорен фестивал в Бургас , удостоена със званието „Почетен гражданин на Добрич” за нейния изключителен принос и всеотдайност в популяризиране на добруджанската народна песен в страната и по света. През цялата си кариера Верка Сидерова е пяла само добруджански песни, на който общият брой възлиза на над 200 песни.  През 2003 година издава албума  „Лале ли си, зюмбюл ли си” с най-известните добруджански народни песни за периода 1960-2000 година.
В първия ден от обучението Верка Сидерова ще запознае своите ученици с родната й Добруджанска фолклорна област чрез музика, песни и танци, носии и шевици, алати и занаяти, значението на Добруджа за България в миналото и днес. През всичките седем дни участниците ще заучават текста и музиката на две добруджански песни- една бърза и една бавна песен. В последния ден от приятното обучение ще се състои Гала концерт на участниците със заучените песни, с подкрепата на самата Верка Сидерова и  участието на самодейния състав за народни танци към НЧ „Асен Златаров” с.Смилян.
Вече една година фолклорно радио „Менци” прохожда с игриви стъпки  в интернет пространството,  радва българи от цял свят  с българската народна песен и топли техните сърца.  Целите на радиото са да съхранят, запазят и популяризират българския фолклор в страната и извън нея. Издателите издирват  автентичните песни от всички региони на страната. Любовта към българската мелодична народна песен ражда и нови таланти и една от целите на интернет изданието е да ги издирва в музикалните училища в страната, да спомага за тяхното развитие  и да ги продуцира. Организирането на Мастер клас  „Докосване до извора” е една от стъпките за издирването, популяризирането и продуцирането на бъдещи фолклорни таланти. Избраните за най-добри изпълнители биха могли да получат предложение за издаване на самостоятелна песен, продуцирана от фолклорно радио „Менци”.
Заявки за записване, запитвания и  допълнителна инфомация желаещите песнопойци  могат да се свържат с фолклорно радио „Менци” на електронната поща -radio_menci@abv.bg 
Изданието "Подиум" е медиен партньор на Майсторския клас на Верка Сидерова.