сряда, 7 септември 2011 г.

Откриха обновената експозиция за Добричката епопея – 1916 г. във Военното гробище – музей


Снимки: Ангел Радилов

От днес гражданите и гостите на Добрич могат да посетят обновената експозицията за Добричката епопея – 1916 година, във Военното гробище – музей в Добрич. 
Новата експозиция вече представя историята в един по-различен ракурс. 
В експозицията са включени и различни единици войсково оръжие, които са били на въоръжение не само в българската, но и в останалите армии, участвали в сраженията при Добрич. 
Акцентът в експозицията е едно ценно дарение, направено през месец декември миналата година от Министерството на отбраната. Част от оръжието е свързано с боевете по време на Първата световна война на Добруджанския фронт. Това е една австро-унгарска картечница “Шварц Лозе”. Картечницата е интересна с това, че е с водно охлаждане и е много 

характерна за конкретния исторически период. 
Най-популярна е била пушка “Манлихер”, която може да бъде видяна в няколко вариации. 
Посетителите на изложбата могат да разгледат също пушка “Маузер”, която е била на въоръжение в турската армия, а “Мосин”, характерна за руската армия. Представени са няколко експоната лично офицерско оръжие, тъй като офицерите са били въоръжени само с пистолети – “Наган”, “Парабел”, “Раст Гасър”. Изложени са и две кавалерийски шпаги. 
Във фонда на музея са постъпили и някои нови документи, свързани с участници в Добричката епопея, като свидетелство за смърт (документ, издаван от щаба на армията). Представени са уволнителен билет, спомени на участник в боевете, книги и печатни издания, посветени на епопеята. 
Изложбата предлага богат снимков материал – документирани от фотообектива военни действия, ликове на участници, тържествата, провеждани на Военното гробище. Посетителите на изложбата могат да разгледат извадки от летописната книга на музея.