понеделник, 3 октомври 2011 г.

Българи и чужденци споделят традиционни детски игри


На 4 октомври 2011 г. от 10,30 ч. на открита сцена в АЕМО „Старият Добрич” ще се проведе детски фолклорен празник с участието на малчугани от ЦДГ „Слънчице” и клуб „Златна ябълка” при СОУ „Св. Климент Охридски” в Добрич. Децата ще представят традиционни български народни игри  и броилки. В обособени работни ателиета ще бъдат демонстрирани елементи от традиционни занаяти. На едно място малчугани от детската градина ще изработват традиционни кукли от царевична шума и други естествени материали под вещото ръководство на самодейки от читалище „Светлина” в с. Ведрина. В друго кътче от вътрешния двор на етнографския комплекс ще се изработват пана от природни материали, а на трето ще се украсяват керамични съдове с декоративни елементи.

На детския празник ще присъстват и 28 представители на осем европейски държави, партньори на ЦДГ „Слънчице” по международен проект. Ще бъде дадена възможност пред камера възрастните – българи и чужденци, да разкажат за любимата игра от своето детство.

Детският фолклорен празник се реализира в рамките на проект «Наследниците» на сдружение за развитие на деца «Слънчице», Добрич. Той е финансиран от Фондация “Работилница за граждански инициативи” по програма „Живо наследство” с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България”. Проектът предвижда деца на възраст от 4 до 14 години, заедно с учители и родители, да се запознаят с традиции и обреди в Добруджа и да издирят и разучат игри и броилки, използвани през миналия век, които децата да научат и играят.