понеделник, 10 октомври 2011 г.

Соня Рув представя книгата си за Петър Увалиев


Соня Рув                                          сн. Ангел Радилов
Съпругата на Петър Увалиев Соня Рув гостува на Добрич за представянето на своята книга за известния българин, озаглавена “Петър Увалиев или Пиер Рув: Един живот”.

Припомняме, че в Регионалната библиотека “Дора Габе” в Добрич преди няколко години бе изграден първият в страната културен център в памет на Петър Увалиев. На среща с журналисти в културния център Соня Рув разказа за създаването на книгата. Първите й няколко страници са се появили по време на една международна конференция, на която Рув се е почувствала леко отегчена, а мисълта й я е потопила в отминали времена и спомени.
Печатното издание съдържа 100 илюстрации, между които и кръщелното свидетелство на Увалиев, негова кореспонденция, фотоси и други интересни материали, които в хронологичен ред разказват за човека Петър Увалиев и живота му първо в България, а след това и в Лондон, като изтъкнат интелектуалец.
В книгата е представен дипломата  Петър Увалиев, който всъщност с годините се утвърждава като режисьор, радиожурналист, една дипломатична личност, разумен и забавен в личния си и семеен живот.
Соня Рув разказа за приятелите на Петър Увалиев, сред които много скъп е бил Дечко Узунов, както и Николай Хайтов, Светлин Русев, проф. Александър Фол.
Корицата на книгата представя снимка на съпруга на Соня Рув, чийто автор е фотографът Атанас Кънчев - Петър Увалиев с двата му порока, както обясни Рув, това са цигарата и кафето. 
В уебсайт за големия български интелектуалец и публицист Петър Увалиев ще бъдат представени оригинални документи, свързани с живота и професионалната му дейност, негови беседи и лекции, статии от вестници. За новия проект съобщи съпругата на Петър Увалиев - Соня Рув в Добрич при представяне на книгата й "Петър Увалиев или Пиер Рув: Един живот".
Петър Увалиев, добре известен в България, но за дълги години без възможност да пребивава в страната, заслужава почит към паметта му и това е една от причините за написването на книгата, сподели Соня Рув. В  дома им са се оказали много материали, превърнали се в голям архив, свързан с живота и културното дело на Петър Увалиев. Книгата е завършена три години по-късно, когато са се навършили 10 години от смъртта на Петър Увалиев. Книгата е отпечатана в Англия.
Соня Рув сподели, че покрай работата на съпруга си в театъра и киното е имала възможността и привилегията да се докосне до личности, като Ванес Редгрейв, Бен Кингзли, Дейвид Хемингс и София Лорен.

Ангел Радилов