сряда, 26 октомври 2011 г.

С книгата на Йовков “Албена” възраждат културният диалог на Добруджа със света

М. Тодорова, Ив. Гранитски, Е. Господинов и Кр. Станев
Избрани творби на Йордан Йовков ще бъдат издадени на десет езика до края на 2012 година. До месец април ще бъдат готови изданията на немски, английски, руски, румънски и френски. В тях ще бъдат включени  „Старопланински легенди”, „Песента на колелетата” и „Вечери в Антимовския хан”. Днес на специална пресконференция в курорта Албена бяха представени двете първи издания на новия том „Албена”, които са на български и на руски език. Инициативата е на „Албена” АД, „Албена Инвест Холдинг” АД и издателство „Захарий Стоянов”.
Иван Гранитски заяви, че се водят разговори с културните аташета на Бразилия, Испания и Сърбия за превод на Йовковите разкази, а до една година се очаква Йовков да бъде издаден и на турски език.
Всеки том от многоезичното издание излиза в тираж от 1000 броя с меки корици и по 100 библиофилски екземпляра с твърда корица. Оформител на книгата е художникът Жеко Алексиев, предговорът е на акад. Антон Дончев.
Вече в почивката по формулата ол-инклузив ще има включена и българска култура. Това заяви Иван Гранитски.Имаме идея след Йовков да издадем Дора Габе и Ивайло Петров, за да очертаем една духовна територия, каквато е Добруджа”, допълни  Гранитски.
От комплекса подготвят мащабна концепция за развитие на културно-историческия туризъм в района на курорта Албена, в която ще бъдат привлечени като консултанти министерствата на културата, образованието и външните работи. Нови туристически маршрути по стъпките на Йовков в Добруджа готвят и едноименния  комплекс.
Това е нещо красиво, да говориш за литература в момент на криза, на почти световен икономически колапс”, отбеляза по време на представянето на книгата друг поддръжник на идеята, журналистът Енчо Господинов, родом от Добрич, прекарал много голяма част от живота си извън родината.
Изпълнителният директор на Албена АД Красимир Станев адмирира идеята за пресъздаването на хана на Сарандовица, като на първо време ще се разработят  туристически дестинации до местата в региона, където Йовков е творил и живял - Филиповата кръчма и училището в село Красен, както и къщата, в която двамата със съпругата му Деспина са живели в Добрич.