вторник, 1 ноември 2011 г.

Добрич празнува 1-ви ноември

Добрич се поклони пред народните будители с програма, която бе организирана от общината. Сутринта в храм „Света Троица" духовници от епархията отслужиха  заупокойна литургия и благодарствен молебен. Дамска хорова формация „Мистика" с диригент Росица Дурмушлийска изпълниха хорови песнопения в храма. На молебена присъстваха кметът на Община Добрич Детелина Николова и заместниците Иван Колев и Камелия Койчева, областният управител Желязко Желязков със заместниците си д-р Катя Ганова и Тодор Георгиев.  След молебена те  положиха цветя на паметната плоча на Първото класно училище в Добрич, която се намира в двора на храма.
С химните на Р България, ЕС и О, Добруджански край” от 11.30 часа в Огледална зала „Нели Божкова" започна официална церемония за връчване на годишните награди на Община Добрич в областта на духовната сфера.
„В човешката история успяват и се съхраняват онези народи и общности, които могат да излъчат достойни морално издигнати хора, готови на себеотрицание и жертва за общото благо. Това е значението на нашите будители за патриотичното ни възпитание днес и утре, каза в приветственото си кметът Детелина Николова.
                                                     Снимки: Ангел Радилов
Голямата духовна награда за изключителен принос получи хор „Добруджански звуци" с диригент Елвира Пастърмадживеа. Златко Георгиев и Георги Топалов получиха индивидуални награди в раздел „културно - просветна дейност" за цялостен принос. В същия раздел колективната награда бе присъжда не Регионален исторически музей Добрич за високо професионално ниво на събирателската, научноизследователската, научнопопуляризаторската, експертната и издателска дейност. В следващия раздел 
"Подиум" получи награда        Сн. Станислав Колев
„музикално изкуство" индивидуална награда получи  Даниела Проданова Ламбова за професионализъм, чувство на педагогически такт, прецизност върху изпълнителския стил на учениците и завоюваните множество награди в национални и международни конкурси. За „танцово изкуство" бяха отличени Детска танцова студия „Добрич" при Общински младежки център с ръководител Александър Александров и Ансамбъл „Сборенка" при СОУ „Св. Климент Охридски" с ръководители Асенка Кулева, Николай Манев и Светлин Куцаров за съществен принос за обогатяване и разнообразяване на културния живот в град Добрич и Добричка област, за участие в национални и международни конкурси и фестивали и популяризиране на фолклорните традиции и художествената самодейност. Колективният приз на Община Добрич в раздел "Изобразително изкуство и архитектура"отиде в Ателие по изобразително изкуство „Стела и Дара" при ОМЦ с ръководители Стела Славова и Дарина Стаматова за принос в развитието на изобразителното изкуство, за участие в национални и международни конкурси и завоюване на престижни награди. Индивидуалният приз в този раздел бе за Гинка Димова - за всеотдайна и системна творческа, организаторска и техническа работа при реализация на национални и международни изложби и ярки постижения в областта на изобразителното изкуство и живописта, за личен принос в цялостния духовен живот на град Добрич. За „литературно творчество" бе отличен българския писател Галин Никифоров за успешното представяне на романа му „Къщата на клоуните". Журналистът Ангел Радилов получи престижната награда в раздел „журналистическо творчество" за инициативност, упоритост, бързина и всеобхватност при отразяване живота в град Добрич в информационния сайт „Добрич инфо" и популяризиране духовния живот в град Добрич в сайта за изкуство и култура „ПОДИУМ”. Наградата в раздел „Наука" бе връчена на Добруджански земеделски институт - град Генерал Тошево - за високи научни постижения в национален и международен аспект, за заслугите на научния колектив към българското земеделие чрез създаването и внедряването в практиката на сортове зърнено-житни, зърнено-бобови култури, хибриди слънчоглед и технологии за тяхното отглеждане и по повод 60-годишния юбилей на Добруджански земеделски институт. Наградата в раздел „Образование" бе за  Модел клуб „Добротица" при Общински младежки център с ръководител Драгомир Драганов за развитие на техническите умения и въображението на ученици в авто, авио, ракето и корабомоделизъм, както и участието им в турнири и състезания по моделизъм и завоюване на престижни награди. В последните раздели „образовование" и „спомоществователство" бяха наградени Здравко Тошев - художник-педагог за цялостен принос в развитието и популяризирането на изобразителното изкуство в национални и международни изложби и Сдружение „Ръка за таланта" за организираната благотворителна кампания „Да протегнем на Алекс ръка". Бяха  отличени и видни личности и състави по повод годишнини и юбилейни чествания.
Всички наградени получиха от кметът на Добрич Детелина Николова грамота, плакет, новото издание на „Албена” от Йордан Йовков и първият брой на алманаха за изкуство и култура „Подиум”.