неделя, 6 ноември 2011 г.

Мариус Куркински ще гостува отново в Добрич с „Български разкази”

Мариус Куркински ще гостува  в Добрич с постановката „Български разкази” на 23 ноември в  Концертна зала „Добрич” от 19.00 часа.  Спектакълът е по произведения на Ангел Каралийчев, народни приказки и предания. Музиката е на Емилиян Гацов.

„Български разкази”. Обобщено заглавие, но конкретна идея.
„Български разкази”. Това са думите на моите родители, думите на техните родители. Тези думи са оставили отпечатък в разказите на сегашните ми приятели и близки. Разкази, които слушам всеки ден. Нашето ежедневно слово. Отделните части на спектакъла показват различни видове човешка мисъл, пресъздадена в различни видове слово. От народната приказка, през документалния разказ, до произведението на един автор. Три аспекта на българското съзнание, слово и живот: приказна необяснимост, документална безпощадност и авторско творчество.
„Български разкази”. Те непрестанно звучат и бучат около нас. Театърът ще ги пренесе вътре в нас.
Гласовете на майките и бащите ни, на бабите и дядовците ни, на големите ни писатели. Те си приличат, те са близки, те трябва да стоят в душите ни като спомен и опора за един прекрасен райски свят. Свят в който трябва да се завърнем.
Театърът трябва непрестанно да припомня тези гласове, тази нежна душевност, защото те ни трябват. Паметта ражда надежда.
Снимка: dtp.bg - Георги Вачев
От 1993 г. Мариус Куркински е изнесъл седем моноспектакъла:
 "Дон Жуан" по Молиер, Младежки театър (февруари 1993),
"Песен на Песните" (по библейски текстове), НДК (1993),
"Дамата с кученцето" по Чехов, НДК (1996),
"Евангелие по Матея", Фондация "Концепция за театър" (1997),
"Самият човек" по Андрей Платонов, Фондация „Концепция за театър" (1999),
"Сънят" от "Светът в 10½ глави" на Джулиан Барнс, (ДТ Пловдив (2001),
"Сътресение" по разказите "Сътресение", "Страх" и "Засукан свят" от Николай Хайтов, (ДТ Пловдив (2006).

А от 1997 г. е режисирал 18 постановки в Сатиричния театър "Алеко Константинов", НАТФИЗ, "Народния театър "Иван Вазов", Драматичния театър "Н. Масалитинов" - Пловдив, Малък градски театър "Зад канала", Театър 199.

Автор и изпълнител е във филма "Дневникът на един луд" от Н.В. Гогол (1996).