петък, 11 ноември 2011 г.

С добруджански фестивал на хорото “За леса” посрещаме Коледа в Добрич

Добруджански фестивал на българското фолклорно хоро “За леса” ще се проведе на 17 декември - седмица преди Коледа в Добрич. Проявата е по проект на арт център “Палитра” и представителна фолклорна танцова студия “Добруджа”, съобщи главният художествен ръководител на ПФТС “Добруджа” Стоян Господинов, който е и един от ръководителите на проекта. Името на фестивала не е избрано случайно. “За леса” се нарича типичен за нашата етнографска област захват за ръцете, поясни Стоян Господинов. Той заяви, че това е среща, на която любителите на българското хоро ще покажат своите умения като танцьори. Във фестивала ще се включат групи за любителски и изворен фолклор за възрастни в община Добрич. Своите умения ще покажат ансамбъл за изворен фолклор при ПФТС “Добруджа”, фолклорен танцов клуб “Фолк денс”, клуб за български хора “Пъстър хоровод”, фолклорен танцов клуб “7/8”, танцов клуб “Хорце”, група за изучаване на фолклорни хора “Добруджанци” и клуб за народни танци “Фолклорна магия”. Те ще обменят познания за българското хоро, ще демонстрират своите умения с хора от различни етнографски области на страната, изпълнени под музикалния съпровод на фолклорен оркестър. Всеки от съставите ще се представи с по два или три танца.
Програмата предвижда разучаване на хоро от съседна балканска държава, както и надиграване за наградата “Виночерпец”.
Фестивалът ще се проведе под егидата на кмета на Община Добрич Детелина Николова. Тя ще връчи плакети и грамоти на всички представили се на фестивала групи.
Идеята ни е това да бъде среща на българщината в най-чиста форма. Ще има танци, песни, музика и скечове, каза Стоян Господинов. Фестивалът е още един начин за популяризиране на българския фолклор сред хората, допълни той.
Предвиждаме срещата на местните любители на българския фолклор да стане ежегодна. По предложение на кмета на Добрич през 2012 г. проявата ще се проведе на открито в центъра на града, за да може още повече добруджанци да се включат във фестивала на българското фолклорно хоро “За леса”, добави ръководителят на ПФТС “Добруджа”. 
Галина Михайлова
в-к "Добруджанска трибуна"