петък, 18 ноември 2011 г.

Премиера на спектакъл за приятелството - „Бяла приказка” в ДКТ „Дора Габе”


Поредна премиера представи колективът на ДКТ „Дора Габе”  тази вечер в Добрич. Това е спектакълът на Валери Петров „Бяла приказка”.
В постановката участва целият актьорски състав на театъра - Теодора Желева, Мирослава Демирева, Димитър Ялнъзов, Румен Куртев и  новото попълнение в лицето на актьора Мартин Радилов, завършил НАТФИЗ в класа на проф. Жени Пашова.
Режисьор на постановката е Даниела Христова, сценографията и куклите са дело на  Христина Стоилова, музиката е на Владимир Джамбазов. Ателие - Елисавета Качулева, Димитър Митев и Йордан Минчев. Осветление и озвучаване - Йордан Минчев и Пламен Димов.
                                                            Снимки: Ангел Радилов
След краят на постановката и многобройните аплодисменти директорът на театъра Петър Петров обяви първото участие на младият актьор Мартин Радилов, като му пожела още поне 100 роли на сцената на ДКТ „Дора Габе”. Трупата получи цветя от кметът на Община Добрич Детелина Николова, от колегите им в ТПЦ „Йордан Йовков”, от приятели и ценители на кукленото изкуство в Добрич.
Валери Петров е автор, с ясни послания в текстовете, които са ориентирани предимно към детската аудитория, но от които могат да се поучат и възрастните. 
Определено може да се каже, че „Бяла приказка” се е превърналата в класическа творба.
Това е една приказка за приятелството, преплитаща радост и тъга, сякаш се измисля  пред очите на малките зрители, за да ги остави накрая блеснали от възторг.