събота, 19 ноември 2011 г.

Изложиха платна от пленера „Човек и природа” в Художествената галерия на Добрич

                                                           Снимки: Ангел Радилов
Снощи ценители и приятели на изобразителното изкуство присъстваха на откриването на изложба „Човек и природа” в Художествената галерия. Изложените творби са на художници от Силистра, София, Добрич и Варна и са създадени през лятото на 2011 г. по време на пленер на дунавския бряг край село Ветрен. Участват Георги Жеков, Димитър Кулев, Коста Дончев, Стефан Пенчев и Таня Кулева от Силистра, Виолета Халваджиева, Витали Халваджиев, Ивайло Аврамов и Петър Наков от София, Дона Стоянова и Теодор Добрев от Добрич и Пламен Аврамов от Варна. И в това издание на пленера са обединени автори от няколко поколения, което предпоставя различната пластическа образност в работите им – от реалистичното пресъздаване на дунавския пейзаж до едрите, обобщени форми.
Силуетът на отсрещния бряг, пластиката на дървета и коренища, старите лодки, играта на светлина и сянка по водната повърхност са вдъхновение за художниците, което намира израз както в голямо-форматните монохромни рисунки, така и в живописните им платна. Експозицията допълват няколко малки пластики – издържени човешки фигури, изпълнени с тел, хартия и материали намерени край водата, които сякаш искат да ни напомнят за краткостта на човешкото битие. Притихналост и тишина, постигнати с лаконични средства и свободата на експеримента, която е характерна за пленера, изпълват залата.
Пленерът „Човек и природа – с. Ветрен” има дългогодишна традиция и се организира от представителството на СБХ – Силистра с подкрепата на Дирекция „Хуманитарни дейности – отдел „Култура” при Община Силистра.