неделя, 20 ноември 2011 г.

Представиха нови атракции на музеите от Добрич и Констанца

                                                            Снимки: Ангел Радилов
Новите модерни атракции, които оттук нататък ще могат да ползват местните и чуждестранни туристи в град Добрич бяха представени на 18 ноември в Регионален исторически музей – Добрич пред журналисти и представители на различни културни и обществени институции.
Съвместната работа е по трансграничен проект, който е част от дейностите по създаване на погранична мрежа за разработване на културен туризъм, обединени под мотото: “Истър-Понтика”. Тази мрежа на трансгранично взаимодействие включва шест области - Добрич, Силистра, Русе, Констанца, Кълъраш и Гюргево, това заяви при откриването на форума Стефан Димитров, председател на УС на Сдружение Европартньори.
30 години след археологическите открития на могилата край село Дуранкулак все още твърде малко е представено пред туристите, акцентираха музейните служители. Става въпрос за най-старото обработвано злато в света и за керамика, предхождаща като време на създаване тази, открита в Месопотамия. Това коментира директорът на Музея за национална история и археология в Констанца Константин Кера.
Създадена е и вече се предлага както в румънския, така и в Регионалния исторически музей в Добрич наистина иновативна туристическа атракция. Посетителите могат да наблюдават триизмерен компютърен модел на праисторическо жилище, като 3D-образът е съпроводен и със звуков текст. Възможна е също дигитална разходка из различните отдели на двата музея в Румъния и България посредством интерактивен тъч скрийн с беседи на шест езика (български, румънски, английски, немски, френски и руски) с безжични слушалки. Посетителите на Регионалния исторически музей в Добрич, използвайки съвременните технологии, могат да избират между различни отдели: “Археология”, “Природа”, “Възраждане”, “Етнография” и т.н.
Предстои развиване и на допълнителни туристически продукти, като създаване на страница в интернет на шест езика, разработване на културни маршрути и организирането на Трансгранична туристическа камара, която обхваща шестте погранични области. Двата музея в пограничния регион Добрич-Констанца, заедно с партньорите си Европейският институт по културен туризъм “Еврика” – Добрич и сдружението Европартньори – Добрич, са насочили своето внимание и общите си усилия към създаването на устойчив туристически продукт, изцяло фокусиран върху общото културно наследство на Северна и Южна Добруджа.