понеделник, 28 ноември 2011 г.

Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация


Това е името на мащабния проект на Община Добрич, който ще промени туристическия облик на добруджанския град.
Миналата седмица в София кметът Детелина Николова подписа официално договора за старта на неговото изпълнение. Проектът е на стойност 3 700 хиляди лева и предвижда реконструкция и облагородяване на най - значимите туристически обекти в града, които през годините са посещавани от хиляди туристи. Ще бъдат ремонтирани къщата-музей "Йордан Йовков", Музеят за нова история в градския парк, Дом паметникът „Йордан Йовков", Етнографската къща, Историческият музей и част от АЕМО „Стария Добрич".
В Дом-паметника ще бъде изграден туристически информационен център, от който ще започва обиколката по забележителностите, а паркингът зад сградата ще се използва от организирани групи.
Къщата музей ще бъде снабдена със сервизно помещение, ще се възстанови и оградата. Там посетителите ще могат да четат произведения на големия български писател Йордан Йовков от специално създадена библиотека.
Музеят за нова и най-нова история в градски парк "Св. Георги" ще бъде върнат към автентичния си вид като за тази цел са намерени всички планове на старото казино, правени от италиански архитекти, спечелили търг на общината от 1932 г. В музеят ще останат досегашните сбирки, като в "Природата на Добруджа" ще се раздават слушалки със записи на звуци и обяснения.
В Етнографската къща ще се направи реставрация на фасадата, ще се облагороди двора и ще се възстанови старата добруджанска традиция - гостите да бъдат посрещани с бяло сладко, вино, пури и др.
В АЕМО "Старият Добрич" ще бъде ремонтирана основната улица с нов калдаръм. Ще се реконструира и входа на комплекса. Вече е изработен проект, който представлява фигура на петле, изпълнен от архитектите Милен и Витлеем Чалъкови.
Проектът ще продължи 24 месеца и цели да повиши привлекателността на Добрич и Добруджа.