неделя, 11 декември 2011 г.

БДЗП организира уъркшоп в Добрич „Как да направим уникална хранилка за птици“

Снимка: Цвета Нешева
Уъркшоп за ученици, наречен „Как да направим уникална хранилка за птици“, ще се състои в новото художествено пространство за детско творчество "Работилница за въображение" в Художествена галерия - Добрич на 12 декември.

Инициативата е на доброволците на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), които за втора поредна година организират подхранване на дивите пойни птици в Добрич, съобщава bspb.org

По време на уъркшопа учениците ще изработят хранилки за птици от пластмасови бутилки. За декорацията на хранилките ще бъдат използвани различни техники на рисуване и апликиране. Учениците ще получат основни насоки за техниката на работа от преподавателят Здравко Тошев и художникът Самуил Стоянов. Творческата атмосфера ще бъде допълнена със звуци на птици и любопитни видео материали.

В програмата е включена и лекция за опазването на природата и дивите пойни птици, представена на достъпен език с много любопитни факти, снимки и видео. Лектор е биологът Михаил Илиев от БДЗП.

Целта на уъркшопа е да покаже, че дори в града, дивата природа съществува и с малка грижа от всеки нас шансовете за опазването й са реални.

Организатори на събитието са Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с Художествена Галерия – Добрич и Център за защита на природата и животните.

На 13 декември хранилките за птици ще бъдат поставени в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Периодът на подхранване ще продължи до края на месец март.

Поставянето и поддържането на хранилки през късната есен и зимата може да се превърне в един от от основните източници на храна за дивите птици, когато обилните снеговалежи затрупват естествените им източници на храна. Освен това горските плодове са изсъхнали и по-голямата част от насекомите, с които птиците се хранят, са загинали или спят. Това е причината през зимните месеци семената да са основна храна за много видове птици като големия и синия синигер, горската зидарка, чинката, врабчета, гълъбите и др. Всички тези птици разчитат и на нашата подкрепа.