неделя, 4 декември 2011 г.

Откриха благотворителната изложба "Звезден свят" във Villa Di Poletta


Изложба “Звезден свят” бе представена в петък вечер благотворително в хотел ресторант  Villa Di Poletta  в Добрич. 
                                                               Сн. Ангел Радилов
Четири жени от Добрич подредиха свои творби в изложба, посветена на акцията “Жълти стотинки” – деца помагат на деца. От няколко години акцията има своите поддръжници в Добрич, като  доказателство за това са разнообразните прояви и немалкото средства, събрани досега. “Звезден свят” разкрива пейзажи, натюрморти и състояния във форми и багри, творби, изпълнени с различна техника (рисуване с пръсти, цветни пастели и маслени бои). Някои от картините са малоформатни, с наситени цветове и множество детайли, събрани в една композиция. Други са с нежни тонове, меки линии и форми и създават усещане за “разтваряне” и лекота. Така публиката може да намери по нещо за себе си в зависимост от своето състояние на духа и нагласата си към нещата от живота, а най-важното е, че притежанието на творба ще дари усмивка на дете.
Художничките, които са представени в изложбата, не са професионални. Това са Мая Спасова, Данка Пехливанова, Таня Костадинова и Галина Полименова. Те даряват своя звезден свят, за да помогнат на Университетска болница „Свети Георги" в Пловдив, като със събраните пари ще бъдат закупени апарати за прецизни вливания, техника, обслужваща предимно деца.
Изложбата-базар може да бъде разгледана до края на годината. В рамките на кампанията “Жълти стотинки” за по-малко от два месеца деца от добричкото СОУ “П.Р. Славейков” събраха над 450 лв. И тези средства са за закупуване на инфозомати – специализирани апарати за животоспасяващи венозни вливания”. Стотинките са събирани в касички, поставени на всеки от етажите в училището. Всички малчугани са се включвали с огромно желание, споделят преподавателите им.