сряда, 30 ноември 2011 г.

Благотворителната изложба "Звезден свят" във Villa Di Poletta


С огромно удоволствие Ви каним на благотворителната изложба "Звезден свят". Изложбата е посветена на акцията "Жълти стотинки" и 50% от сумата, събрана от продажбата на картините ще бъде дарена за тазгодишната кампания. Изложените творби са на художниците Мая Спасова, Данка Пехливанова, Таня Константинова и Галина Полименова.
 Ако искате да се насладите на прекрасните картини на художниците и да се потопите в техния вълшебен свят, оцветен с палитрата на Любовта, ако мечтаете да се докоснете до цветовете на Добротата, Надеждата, Състраданието и Съпричастността, ако желаете да занесете късчета от този мистичен Звезден свят у дома, ако търсите вдъхновяващи коледни подаръци за своите близки, които да им носят Светлина, то ние ще се радваме да бъдете наши гости.
Нека заедно се пренесем в Звездния свят на Чудесата!
На изложбата ще бъде поставена кутия, в която можете да предадете своите жълти стотинки. Тази година събраните средства от акцията "Жълти стотинки" ще отидат за детското отделение на УМБАЛ “Свети Георги”-Пловдив.
На 2 декември, петък от 18.00 часа в хотел-ресторант Villa Di Poletta, Добрич.
Входът е свободен!

вторник, 29 ноември 2011 г.

Добричлията Георги Петров представя изложбата "Очакване" в столицата

Добричлията живописец Георги Петров представя поредната си самостоятелна изложба под надслов "Очакване"  в галерия "Артур" в София.
Силата на празника е в очакването му, в трепета и подготовката за него. Срещата с живописта на Георги Петров е истински празник за сетивата в навечерието на Коледа. В зимното мълчание на спотаените къщи и улици, той ни повежда по своите тихи стъпки в снега. Пламъкът в огнищата се разгаря, проблясва зад прозорците и се губи като сянка. Усещането за топлина и споделени послания е цветен дим сред снежната белота на зимата.
Характерната широка мазка, с различна интензивност на цвета, фактурните наслоения и бликащата светлина на бялото са част от личния, разпознаваем почерк на художника в Христова възраст.
Откриването е на 1 декември от 18.30 часа и ще продължи до 23 декември - пл. Журналист, ул. Цанко Церковски 36, галерия "Артур".

понеделник, 28 ноември 2011 г.

ПРОГРАМА “КОЛЕДА И НОВА ГОДИНА В ДОБРИЧ” 2011

Дружество на художниците – педагози организира от 1 до 30 декември в специализирана книжарница АРТ-МАНИЯ.  Изложба-базар на авторски календари, коледни и новогодишни поздравителни картички и професионални творби от художници – педагози.

От 1 до 20 декември Общински младежки център и Регионален исторически музей организират в учебни заведения и ОМЦ Беседи „Зимни празници и обреди в Добруджа” и „Рождество Христово” с лектор Лена Кирилова.

Коледна работилница за украса и настроение с възпитаници на школите по изкуствата при Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” е предвидено за 3, 4, 10 и 11 декември.

На 3 и 4 декември  Дамска хорова формация „Мистика” с диригент Росица Дурмушлийска ще вземе участие във фестивал за църковна музика „Йон Илиеску”  - Констанца 2011 в Северната ни съседка.

Общоградското детско тържество за запалване на светлините на коледното дърво и посрещане на Дядо Коледа е предвидено за 5 декември от 15.30 часа на пл. „Демокрация”. Приветствие към децата ще направи г-жа Детелина Николова, кмет на Община град Добрич.

Коледна изложба – рисунки на Детско ателие по изобразително изкуство „Палитра” при Общински младежки център с ръководител Галина Върбанова ще бъде открита на 5 декември в голямото фоайе на ОМЦ.

Също на 5 декември  във  фоайето на Община град Добрич - Коледна изложба – рисунки на Детска школа по изобразително изкуство при Общински младежки център с ръководител Олга Иванова.

Поздрав на Сдружение „Ръка за таланта” с председател Стефка Димитрова за участници в кампанията  „Да протегнем на Алекс ръка” е насрочен за 6 декември от 18.00 часа в ОМЦ.

На 9 декември от 16.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова” - Вечер на славянската приказка

Ретроспективна изложба в памет на Никола Даскалов – на 9 декември            17.30ч. в Художествена галерия

Коледен концерт на Музикална школа при  Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” – клас по пиано на Мария Славова е насрочен за 9 декември от 17.30 часа в читалнята на читалището.

Коледен концерт на Състав за градски шлагери „Добрич” при Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” с ръководител Валентин Славов ще се проведе на 9 декември от 19.00 часа в Концертна зала на Общински младежки център

На 9 декември във фоайето на Окръжен съд–Добрич ще бъде експонирана  Коледна изложба – рисунки на Ателие по изобразително изкуство „Стела и Дара” при Общински младежки център с ръководители Стела Славова и Даринка Стаматова.

На 12 декември от 18.00 часа в Концертна зала „Добрич” - Празничен концерт на Смесен хор „Добруджански звуци” с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева. В програмата  Верди.

Изложба “Дарования 2011” – постижения на талантите в областта на изкуството, образованието, научно-техническото творчество и спорта ще бъде експонирана от 12 декември във фоайето на  Концертна зала „Добрич”, а организатори са Община град Добрич и Ротари клуб – Добрич.

От 12 до 23 декември в салона на Кукления театър и в ЦДГ - Коледен куклен спектакъл „Какво е Коледа?” на ДКТ „Дора Габе”, постановка Даниела Христова. Участват: Теодора Желева, Мирослава Демирева, Румен Куртев, Димитър Ялнъзов и Мартин Радилов.

От 12 декември във фоайето на ОМЦ се експонира Коледна изложба – рисунки (дигитална живопис и графика) на Школа „Компютър арт” при Общински младежки център  с ръководител Светла Симеонова.

Коледен класически благотворителен концерт “Дарования 2011” с  участието на Малък състав на Детски хор „Маестро Захари Медникаров” с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева, диригент Росица Дурмушлийска и вокален педагог Андреана Димитрова, Детски хор „Климентино” при СОУ „Св. Климент Охридски” с диригент Маргарита Русева, Хор „Клименто” при СОУ „Св. Климент Охридски” с диригент Маргарита Русева, Дамска хорова формация „Мистика” с диригент Росица Дурмушлийска, Мария Славова – орган, Възпитаници на СОУ „Св. Климент Охридски” с преподаватели: Даниела Ламбова, Детелина Захариева, Силвия Павлова и Павлина Иванова, Възпитаници на Музикална школа „Доминанта” с преподаватели: Йорданка Ковачева, Мария Ганева, Светла Славова и Севдалина Елмазова, Възпитаници на Музикална школа при Общински младежки център „З. Стоянов” с преподавател Детелина Захариева, Възпитаници на Арт център „Палитра” с преподавател Ася Денева и Школа за класически балет при Общински младежки център с ръководител Галина Чатърлиева. Концерта е на 13 декември от 18.00 часа в Концертна зала „Добрич”.

На 14 декември от 17.30 часа във  фоайетата на  Концертна зала „Добрич” – Откриване на изложба  „Работилница „Коледна фантазия”. За изработка на сурвакници и украса на коледни елхи. С участието на възпитаници на целодневни детски градини, училища и школи по изобразително изкуство при културни институти и учебни заведения – град Добрич.

На 14 декември от 18.00 часа в Спортна зала „Добротица” -. Коледен фолклорен благотворителен концерт “Дарования 2011”  С участието на: Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа” и ПФТС „Добруджа” с гл. худ. р-л Стоян Господинов, ПФТА „Добротица” с гл. худ. р-л Александър Александров, Ансамбъл „Сборенка” при СОУ „Св. Климент Охридски”с ръководители Асенка Кулева, Николай Манев,  Светлин Куцаров, МФТА при ФСГ „Васил Левски” с ръководител Коста Георгиев, Група за ромски фолклор при ОУ „Й.Йовков” с ръководител Димитричка Боева. 
 Солисти-певци и инструменталисти от Арт център „Палитра”, ВС „Веселина” и СОУ „Св. Климент Охридски”,
 лауреати на наши и международни фолклорни конкурси и фестивали

Концертът „Коледно звънче” на възпитаници на Музикална къща „Катлин” е предвиден за 14 декември от 18.00 часа в Търговски център „Добруджа”.

Коледна изложба – рисунки на Ателие по изобразително изкуство „Стела и Дара” при Общински младежки център с ръководители Стела Славова и Даринка Стаматова – 14 декември в ОМЦ.

На 15 декември от 18.00 часа в ОМЦ - Концерт „Коледна магия” с участието на състави при Общински младежки център: Детска вокална група „Сладурковци” с ръководител Сашо Карабельов, Студио за поп- рок певци „Сарандев” с вокални педагози доц. д-р Божана Байчева и Ц. Байчев и Детска танцова студия „Добрич” с гл. худ. ръководител Ал. Александров и хореограф Юри Митев и Школата за класически балет с ръководител Галина Чатърлиева.

Коледен благотворителен концерт на симфоничния оркестър на Варненската опера със солисти:
Галя Великова – сопран, Силвия Ангелова – мецосопран, Диригент Григор Паликаров – 15 декември от  19.00 часа в Концертна зала „Добрич”.

Коледен концерт на Хор „Добрич” при Общински младежки център с ръководител Димитър Вангелов – 15 декември от 19.00 часа в Църквата на евангелистите.

На 16 декември от 18.00 часа в  Концертна зала „Добрич” - Коледен благотворителен концерт „Дарования 2011”  с участието на:  Български камерен оркестър – гр. Добрич с диригент Алексей Измирлиев и солисти Силвия Ангелова – мецосопран и Лютфи Орхан – цигулка, Мария Славова – орган
Смесен хор „Добруджански звуци” с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева, Детски хор „Маестро Захари Медникаров” с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева и диригент Росица Дурмушлийска, Хор на учителките с гл. диригент Райко Тонев и диригент М. Русева.

 На 16 декември в читалището - Коледен концерт на Музикална школа при  Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.” – клас по пиано и китара от 18.00 часа.

Добруджански фестивал на българското фолклорно хоро „За леса” – В зала на Арт център „Палитра” на 17 декември от 12.00 часа.

Коледен концерт на Детски хор „Маестро Захари Медникаров” с гл. диригент Елвира Пастърмаджиева и диригент Росица Дурмушлийска и  Дамска хорова формация „Мистика” с диригент Росица Дурмушлийска – 17 декември от 18.00ч. в Адвентистка църква.

 На 17 декември в ОБЦ - Изложба „Новогодишни веселушки” на Детско арт студио „НИК” при Общински младежки център с ръководител С. Венелинова.

 Коледен благотворителен поп – рок концерт “Дарования 2011” с участието на поп рок изпълнители – лауреати на национални и международни конкурси и фестивали, балетни формации – носители на престижни награди от шампионати, държавни първенства, международни турнири – На 19 декември от 18.00 часа в ОМЦ.

Празнични концерти на Духов оркестър с диригент Стоян Монов на пл. „Свобода” от 19 до 30 декември всеки ден от 11.00 часа.

На 20 декември от 18.00 часа в ОМЦ - Коледен концерт на възпитаници на Арт център „Палитра” с ръководител Иван Иванов.

 На 21 декември от 18.00ч. в Концертна зала „Добрич” гостува с Коледен концерт Мистерия на българските гласове с диригент Дора Христова.

 Коледен концерт на Детска филхармония и Детски хор при Народно читалище „Йордан Йовков-1870 г.”
Диригент Ангел Ангелов, Хормайстор Руска Добруджанска – 21 декември от 18.00 часа във фоайе на концертна зала при  читалището.

На 22 декември от 18.00 часа в  зала „Добрич” - Концерт на Сдружение „Ръка за таланта”.
На 23 декември от 11.00 часа на пл. „Свобода” -      Празничен  концерт „Ой Коладе, мой Коладе!”

 На 30 декември от 12.00 часа на пл. „Свобода” - Раздаване на Новогодишна баница с късмети за гражданите на Добрич със спомоществователството на „Савимекс” ЕООД с управител Ивелин Савов и „Добруджански хляб” АД с мажоритарен собственик инж. Енчо Малев ( в процес на уточняване) С участието на: Духов оркестър – гр. Добрич с диригент Стоян Монов, ПФА „Добруджа” и ПФТС „Добруджа” с гл. худ. ръководител Стоян Господинов и ПФТА „Добротица” при Общински младежки център с гл. худ. ръководител А. Александров

На 31 декември от 23.30 часа на пл. „Демокрация” е Общоградската празнична вечер за посрещане на Новата 2012 година около Новогодишния огън с празнични илюминациии, чаша вино, осигурено от Винпром „Алвина” ООД.

Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация


Това е името на мащабния проект на Община Добрич, който ще промени туристическия облик на добруджанския град.
Миналата седмица в София кметът Детелина Николова подписа официално договора за старта на неговото изпълнение. Проектът е на стойност 3 700 хиляди лева и предвижда реконструкция и облагородяване на най - значимите туристически обекти в града, които през годините са посещавани от хиляди туристи. Ще бъдат ремонтирани къщата-музей "Йордан Йовков", Музеят за нова история в градския парк, Дом паметникът „Йордан Йовков", Етнографската къща, Историческият музей и част от АЕМО „Стария Добрич".
В Дом-паметника ще бъде изграден туристически информационен център, от който ще започва обиколката по забележителностите, а паркингът зад сградата ще се използва от организирани групи.
Къщата музей ще бъде снабдена със сервизно помещение, ще се възстанови и оградата. Там посетителите ще могат да четат произведения на големия български писател Йордан Йовков от специално създадена библиотека.
Музеят за нова и най-нова история в градски парк "Св. Георги" ще бъде върнат към автентичния си вид като за тази цел са намерени всички планове на старото казино, правени от италиански архитекти, спечелили търг на общината от 1932 г. В музеят ще останат досегашните сбирки, като в "Природата на Добруджа" ще се раздават слушалки със записи на звуци и обяснения.
В Етнографската къща ще се направи реставрация на фасадата, ще се облагороди двора и ще се възстанови старата добруджанска традиция - гостите да бъдат посрещани с бяло сладко, вино, пури и др.
В АЕМО "Старият Добрич" ще бъде ремонтирана основната улица с нов калдаръм. Ще се реконструира и входа на комплекса. Вече е изработен проект, който представлява фигура на петле, изпълнен от архитектите Милен и Витлеем Чалъкови.
Проектът ще продължи 24 месеца и цели да повиши привлекателността на Добрич и Добруджа.

Уникална фотоизложба "Пътуване с птиците" експонират в Художествената галерия на Добрич

Снимка: Борислав Борисов
Уникална фотоизложба, наречена "Пътуване с птиците", ще бъде открита на 2 декември от 17 ч. в Художествена Галерия - Добрич. Експозицията включва 18 голямо форматни фотоси на птици от България от 8 автора - Ивайло Зафиров, Борислав Борисов, Николай Стайков, Добромир Терзиев, Светослав Спасов, Чавдар Гечев, Димитър Градинаров и Иво Данчев.

Експозицията е селектирана след провеждането на фото конкурс за най-добра снимка на тема
"Пътуване с птиците".

Организатори на изложбата "Пътуване с птиците" са Българското дружество за защита на птиците в партньорство с Художествена галерия - Добрич. Медиен партньор на събитието е Дарик радио - Добрич.

Като част от програмата за отбелязване на Международната година на биологичното разнообразие през 2010 г., изложбата продължава да представя уникалното разнообразие на птици в България, като поставя акцент върху значението на опазването на птиците и техните местообитания.

Изложбата е чудесен повод за избора на коледен подарък - всички фотоси могат да бъдат закупени, като средствата ще бъдат използвани за дейности за опазването на българската природа.

неделя, 27 ноември 2011 г.

Звезди от „Тилт” и „Стъклен дом” идват в Добрич с постановката "Заболяването Младост"


Луиза Григорова
Постановката "Заболяването Младост" от Фердинанд Брукнер ще представи Драматичен Театър "Стефан Киров" – Сливен пред добричката публика на 5 декември от 19.00 часа в Концертна зала „Добрич”. Това е копродукция на Сливенския театър с НАТФИЗ – София.
Режисьор на спектакълът е  проф. Пламен Марков, сценографията на Мира Каланов, оригинална музика -  Теодосий Спасов и хореография - Едмонд Скот Лого.
Участват актьорите Радина Кърджилова, Луиза Григорова, Ивайло Драгиев, София Бобчева, Александра Михайлова, Боян Младенов и Стоян Борисов.
Звездите в него, познати от големия и малкия екран, са Ивайло Драгиев от „Тилт” и Радина Кърджилова и Луиза Григорова от „Стъклен дом”.
Един модерен спектакъл за живота на младото поколение, за неистовата жажда за любов, за шокиращите изкушения на младостта, за пътя, през който трябва да преминеш, за да откриеш себе си.
Може и да успееш!... Особено ако имаш цел! А може и да не успееш!....Една събудена младост!...И какво от това!?...

събота, 26 ноември 2011 г.

Почина актьорът Любен Попов

                                      Сн. личен архив
Почина актьорът Любен Попов, съобщиха от семейството му. Той си отиде рано тази сутрин, на 91-годишна възраст. Поклонението пред тленните му останки ще се извърши в неделя, 27 ноември, от 10.30 ч. в ритуалната зала на Гробищен парк Добрич, съобщава Дарик радио.
Любен Попов ще остане в спомените на поколения театрални зрители с незабравими изпълнения. Поклон пред паметта му!

Анти СПИН концерт


По повод 1 декември – Световният ден за борба със СПИН, на 30.11. 2011г. от 18.30 часа в залата на Общински младежки център ще се проведе АНТИ СПИН КОНЦЕРТ с участието на:
             Студио за поп-рок певци „Сарандев”
             Хип-хоп и брейк формация NNS CREW
             Вокална група „Сладурковци”
             Хип-хоп и брейк формация TBA CREW
             Арт център „Палитра”
Проявата е част от ежегодно провежданата Национална кампания за превенция на ХИВ/СПИН. Организаторите на концерта – Общински младежки център „Захари Стоянов”, Български младежки червен кръст – Добрич, Общински клуб К7 и Регионална здравна инспекция – Добрич, целят за пореден път да предоставят на обществеността и най-вече на младите хора актуална информация за това как се разпространява болестта и как де се предпазим от инфектиране с ХИВ вирус.
     Преди началото на концерта младежи – доброволци от Български младежки червен кръст и от Общински клуб К7 ще раздават на зрителите безплатно презервативи и информационни материали, а по време на концерта ще проведат тематични забавни игри.
            

петък, 25 ноември 2011 г.

Добричката група "NEW 5" - първа във временното класиране за Евровизия

                         "NEW 5"              Сн. Ангел Радилов
Приключи вторият етап от битката за българска песен за конкурса "Евровизия 2012". В Студио 1 на БНТ 33-мата допуснати до втората селекция изпълниха на живо пред Академията своите песни. След над шестчасово прослушване за полуфинала бяха  класирани 22-ма музиканти, съобщава Дарик радио.
Първото място сред тях спечелиха добричките изпълнители от квинтет  "NEW 5", които получиха 190 точки за песента си "Направено от българи". След тях се нареждат песните, изпълнени от звезди,  като Десислава, Софи Маринова, Маргарита Хранова.
Петимата таланти от добричката група-Ева Мария, Иванина, Деница, Ралица и Иван са ученици от 10, 11 и 12 клас в училище "Свети Климент Охридски". Ръководител на квинтета е вокалният педагог Милена Пеева.
Музиката, текстът и аранжиментът на песента са на българската формация  Deep Zone Рroject, в чието студио е направен и записът. Парчето е записано на български и на английски език.
Полуфиналът на конкурса е на 14 януари. Тогава започва и същинската борба, когато своя вот ще дадат и зрителите. Изпълнителите ще бъдат оценявани както от Академията, така и чрез есемеси. На финала през февруари ще останат само 12 песни. БНТ 1 и БНТ Свят ще излъчват пряко както полуфинала, така и финала догодина.
Песента "Направено от българи" можете да чуете в прикачения файл.

четвъртък, 24 ноември 2011 г.

Представиха книгата на Атанас Пеев “Добруджанска фолклорна съкровищница”

Книгата “Добруджанска фолклорна съкровищница” на Атанас Пеев бе представена днес пред журналисти. Авторът е почетен гражданин на Добрич, изтъкнат добруджански журналист и краевед, който тази година отбелязва 75-годишен юбилей и половин вековна творческа дейност.
Книгата представлява сборник от краеведско-родоведски очерци за най-изявените изпълнители на народна музика и песни в Добруджа, описания на обреди и обичаи, забравени игри от детството на нашите баби и дядовци и примери на автентичен хумор, всичко илюстрирано със снимки. Интересът и любовта към добруджанската народна песен Атанас Пеев е наследил от своя баща, който навремето е знаел около стотина народни песни. Атанас Пеев е трето поколение добруджанец, написал множество книги, посветени на родния край. 10 години от своя творчески път той е посветил на фолклора в Добруджа. Заглавията, които предходжат последната му книга, са “Песни от Добруджа”, “Златните гласове на Добруджа”, “Ваятели на добруджанския народен танц”, “Майстори на добруджанската народна музика”. Върху последната си книга Атанас Пеев работи две години.
                                                                    Сн. Ангел Радилов
На пресконференцията  д-р Антоанета Запрянова, главен редактор на сп. “Родознание и генеалогия”, отбеляза, че Атанас Пеев е интердисциплинарен писател, добър изследовател на документи, който работи много умело с тях и добър историк, защото работата му изисква човек да се докосне до стари географски понятия например.
На представянето бе и председателят на Съюза на краеведите в България проф.Марин Ковачев.
Редактор и издател на „Добруджанска фолклорна съкровищница” е добричкият журналист Николай Мирчев, собственик на издателска къща „Мартине”.

КНИГИ ОТ АТАНАС ПЕЕВ:
„Добруджански строители“ (1966), очерци
„Отломки от миналото“ (1971), монография за с. Златия, Добричко
„Сивковият род“ (1994), пълно изследване на голямата българска фамилия
„Дай, бабо, огънче!“ (1995), сборник с детски игри от миналото, народни обичаи и обреди
„Дай, бабо, огънче!“ (1998), второ преработено и допълнено издание
„Ехо от вековете“ (1996), второ преработено издание на книгата  „Отломки от миналото“
„Сродени с Добруджа“ (1997), изследвания на известни добруджански фамилии
„В служба на Отечеството“ (1998), история на запасното войнство в Добричко
„Песни от Добруджа“ (2000), сборник с изворен песенен фолклор от Добричко
„Добруджански селища с имена на видни личности“ (2001), сборник
„Кметовете на град Добрич“ (2001), краеведско-родоведски биографични очерци
„Свят като цвят“ (2002), сборник с анекдоти и автографи
„Златните гласове на Добруджа“ (2003), сборник за певици и певци от Добруджа
„Светлина от извора“ (2003), монография за с.Тянево, Добричко
„Кметовете на град Добрич“ (2004), второ преработено и допълнено издание
„Ваятели на добруджанския народен танц“ (2004), сборник от очерци
„Приятел на птиците“ (2006), краеведско-родоведски биографичен очерк
„Живот без грим“ (2006), спомени и размисли за преживяното от автора
„Моите родови корени“ (2007), проучвания за четирите рода на автора
„Добруджанци се смеят“ (2009), сборник с анекдоти
„Поглед в годините“ (2010), монография за бившата Смолнишка общинаМариус Куркински за втори път гостува в Добрич с „Български разкази”


За втори път тази година Мариус Куркински гостува  в Добрич с постановката „Български разкази”, като отново всички места в най-голямата концертна зала „Добрич” бяха запълнени, а почитателите онемяха от играта му. 

Мариус направи компилация от пет истории, събрани от Ангел Каралийчев. Режисьор е самият  Куркински, а музиката е на Емилиян Гацов. Анонсира ги, изговаряйки с голяма наслада заглавията - "Нероден Петко", "Тодьо, ле, сине, докторе", "Ех, това сладко станимашко винце", "Огън" и "Росенският каменен мост."
В историите Мариус скача от образ в образ. Първо е старец, обикалящ света, търсейки по-глупави същества от жена и снаха му. После навлича забрадка и престилка в ролята на люта свекърва. Виждаме го като чираче, извадило късмет да спи в топла къща, също като мъж, който така се е наквасил, че сънува как ражда теленце.
Народът се смееше на поразия. Червени фенери, ограждащи като рамка сцената, стол, дървен сандък и одеяло бяха единствените декори. Мариус обаче изпълни пространството с гласа и движенията си. Aктьорът, както винаги, демонстрира изключително внимание към думите - изречени от него, те добиват мощ, разсмиват, въздействат, разплакват.
Мариус обаче заложи на контраста и изведнъж докара всички до изтръпване с последната си и най-силна част - "Росенският каменен мост". В нея актьорът се превъплъщава в майстор Манол, който се хваща да построи каменен мост. За да го направи здрав обаче, трябва да вгради в него сянката на любимата си. И той го прави - след разрив от колебания, съмнения, принуден да избира между най-скъпото: съзиданието или любовта. Моментът, в който героят му отмерва сянката на любимата, те стиска за гърлото.
После Мариус прави един от най-рискованите си ходове - напуска сцената за три минути, в които оставя зрителите на изпълнена с тъга народна песен. В залата нямаше дърпане на ципове на дамски чантички, светнали екрани на телефони. Легендата за вграждането сякаш бе най-чистият и искрен начин, по който Мариус сподели своите лични жертви в името на изкуството.

С изложба „Поетиката на Достоевски” отбелязваме 190 години от рождението на Фьодор Достоевски


Изложбата е експонирана във фоайето на Регионална библиотека „Дора Габе” в Добрич. Тя е посветена на 190-годишнината от рождението на един от класиците на руската литература Фьодор Михайлович Достоевски. В нея са показани негови трудове на руски език, преводи на български, френски и английски език, а също така и литературна критика за творчеството му, като специално внимание е отделено на религиозно-философското наследство на писателя.

Интерес представляват изданията от началото на миналия век. В изложбата могат да се видят няколко тома от "Пълните събрани съчинения" на Достоевски на руски език, отпечатани в периода 1894-95 г., както и романите "Слабо сърце" (1919 г.), "Бедни хора" (1919 г.) и "Бесове" (1924 г.), „Идиот” и др.
Изложбата е експонирана до 7 декември т.г.


сряда, 23 ноември 2011 г.

Изложба посветена на 131 години от рождението на Йордан Йовков

Изложба „Копнеж за красота, добро и хармония между човек, свят и природа", посветена на 131 години от рождението на Йордан Йовков е експонирана в централното фоайе на Регионална библиотека „Дора Габе". 
 Експозицията съдържа документи от фонда на библиотеката - книги, периодични издания, фотографии, плакети и др. В нея е представена голяма част от литературното наследство на писателя, което се съхранява в библиотеката - томовете на Книгоиздателство Хемус, София - от 20-те и 30-те години на миналия век, Събрани съчинения в 7 тома ( издадени през 1956 г.) и др. Ценни са и едни от най-старите издания на „Последна радост" от 1926 г.; „Вечери в Антимовския хан" ( 1928); „Жетварят"; „Старопланински легенди" и др. Най-новото издание на „Албена. Избрано" от 2011 г., което е на български и руски език, също присъства сред издаваните през годините произведения като „Старопланински легенди", „Песента на колелета", „Жетварят"...
Интерес представляват и изданията на отделни произведения на чужди езици на немски, полски, румънски и есперанто.
                                                        Снимки: Ангел Радилов
Изложени са и юбилейни вестници, издавани по повод годишнини на писателя - притурка към в. Добруджанска трибуна през 1965 г. - за 85-та годишнина от рождението на писателя; Юбилеен лист за 90-годишния му юбилей; в. Добруджанска трибуна за 100-годишнината и в притурката Макове на в. Сливенско дело от 1980  г.; в. Български писател; в. Литературен форум, както и издаденият в Добрич през 2010 година - Йовков лист , препечатан от „Йовков лист", издаден по случай 40 дни от смъртта на писателя - 23 ноем. 1937 г., с редактор Светослав Минков. Всички тези издания разкриват разнообразния и богат жизнен и творчески път на човеколюбеца, художника и хуманиста Йовков - Певецът на Добруджа. 
 В изложбата е отделено и място за изследванията на наши изтъкнати йовкововеди - Иван Сарандев, Симеон Султанов, Йордан Дачев и много други.
Снимковият материал, есетата, словата и стихотворенията на автори от Добруджа и страната, посветени на писателя, допълват библиотечната експозиция.
Изложбата е подредена във фоайето на библиотеката и може да се разгледа от читателите и гражданите на Добрич от 21 ноември до 2 декември 2011 година.

понеделник, 21 ноември 2011 г.

Отбелязахме 131 години от рождението на Йордан Йовков


                                                                 Сн. Ангел Радилов
Цветя на признателност по повод 131 години от рождението на писателя Йордан Йовков бяха поднесени днес на паметника му пред едноименния Литературен музей в Добрич.
Авторски текстове, премирани на Общинския конкурс „Децата на Добрич творят” прочетоха деца от Литературен клуб „Таланти” при ОУ „Христо Ботев” с ръководител Димитрина Костова. За живота и творчеството на писателя говори уредникът от Литературен музей „Йордан Йовков” Кремена Митева.
Поклонението бе организирано от Община Добрич и Регионалния историческия музей.
Деца от училище "Йордан Йовков" в с. Спасово посетиха Литературния музей и разгледаха постоянната експозиция за живота и творчеството на Йовков.

неделя, 20 ноември 2011 г.

Представиха нови атракции на музеите от Добрич и Констанца

                                                            Снимки: Ангел Радилов
Новите модерни атракции, които оттук нататък ще могат да ползват местните и чуждестранни туристи в град Добрич бяха представени на 18 ноември в Регионален исторически музей – Добрич пред журналисти и представители на различни културни и обществени институции.
Съвместната работа е по трансграничен проект, който е част от дейностите по създаване на погранична мрежа за разработване на културен туризъм, обединени под мотото: “Истър-Понтика”. Тази мрежа на трансгранично взаимодействие включва шест области - Добрич, Силистра, Русе, Констанца, Кълъраш и Гюргево, това заяви при откриването на форума Стефан Димитров, председател на УС на Сдружение Европартньори.
30 години след археологическите открития на могилата край село Дуранкулак все още твърде малко е представено пред туристите, акцентираха музейните служители. Става въпрос за най-старото обработвано злато в света и за керамика, предхождаща като време на създаване тази, открита в Месопотамия. Това коментира директорът на Музея за национална история и археология в Констанца Константин Кера.
Създадена е и вече се предлага както в румънския, така и в Регионалния исторически музей в Добрич наистина иновативна туристическа атракция. Посетителите могат да наблюдават триизмерен компютърен модел на праисторическо жилище, като 3D-образът е съпроводен и със звуков текст. Възможна е също дигитална разходка из различните отдели на двата музея в Румъния и България посредством интерактивен тъч скрийн с беседи на шест езика (български, румънски, английски, немски, френски и руски) с безжични слушалки. Посетителите на Регионалния исторически музей в Добрич, използвайки съвременните технологии, могат да избират между различни отдели: “Археология”, “Природа”, “Възраждане”, “Етнография” и т.н.
Предстои развиване и на допълнителни туристически продукти, като създаване на страница в интернет на шест езика, разработване на културни маршрути и организирането на Трансгранична туристическа камара, която обхваща шестте погранични области. Двата музея в пограничния регион Добрич-Констанца, заедно с партньорите си Европейският институт по културен туризъм “Еврика” – Добрич и сдружението Европартньори – Добрич, са насочили своето внимание и общите си усилия към създаването на устойчив туристически продукт, изцяло фокусиран върху общото културно наследство на Северна и Южна Добруджа.


събота, 19 ноември 2011 г.

Изложиха платна от пленера „Човек и природа” в Художествената галерия на Добрич

                                                           Снимки: Ангел Радилов
Снощи ценители и приятели на изобразителното изкуство присъстваха на откриването на изложба „Човек и природа” в Художествената галерия. Изложените творби са на художници от Силистра, София, Добрич и Варна и са създадени през лятото на 2011 г. по време на пленер на дунавския бряг край село Ветрен. Участват Георги Жеков, Димитър Кулев, Коста Дончев, Стефан Пенчев и Таня Кулева от Силистра, Виолета Халваджиева, Витали Халваджиев, Ивайло Аврамов и Петър Наков от София, Дона Стоянова и Теодор Добрев от Добрич и Пламен Аврамов от Варна. И в това издание на пленера са обединени автори от няколко поколения, което предпоставя различната пластическа образност в работите им – от реалистичното пресъздаване на дунавския пейзаж до едрите, обобщени форми.
Силуетът на отсрещния бряг, пластиката на дървета и коренища, старите лодки, играта на светлина и сянка по водната повърхност са вдъхновение за художниците, което намира израз както в голямо-форматните монохромни рисунки, така и в живописните им платна. Експозицията допълват няколко малки пластики – издържени човешки фигури, изпълнени с тел, хартия и материали намерени край водата, които сякаш искат да ни напомнят за краткостта на човешкото битие. Притихналост и тишина, постигнати с лаконични средства и свободата на експеримента, която е характерна за пленера, изпълват залата.
Пленерът „Човек и природа – с. Ветрен” има дългогодишна традиция и се организира от представителството на СБХ – Силистра с подкрепата на Дирекция „Хуманитарни дейности – отдел „Култура” при Община Силистра.

петък, 18 ноември 2011 г.

Премиера на спектакъл за приятелството - „Бяла приказка” в ДКТ „Дора Габе”


Поредна премиера представи колективът на ДКТ „Дора Габе”  тази вечер в Добрич. Това е спектакълът на Валери Петров „Бяла приказка”.
В постановката участва целият актьорски състав на театъра - Теодора Желева, Мирослава Демирева, Димитър Ялнъзов, Румен Куртев и  новото попълнение в лицето на актьора Мартин Радилов, завършил НАТФИЗ в класа на проф. Жени Пашова.
Режисьор на постановката е Даниела Христова, сценографията и куклите са дело на  Христина Стоилова, музиката е на Владимир Джамбазов. Ателие - Елисавета Качулева, Димитър Митев и Йордан Минчев. Осветление и озвучаване - Йордан Минчев и Пламен Димов.
                                                            Снимки: Ангел Радилов
След краят на постановката и многобройните аплодисменти директорът на театъра Петър Петров обяви първото участие на младият актьор Мартин Радилов, като му пожела още поне 100 роли на сцената на ДКТ „Дора Габе”. Трупата получи цветя от кметът на Община Добрич Детелина Николова, от колегите им в ТПЦ „Йордан Йовков”, от приятели и ценители на кукленото изкуство в Добрич.
Валери Петров е автор, с ясни послания в текстовете, които са ориентирани предимно към детската аудитория, но от които могат да се поучат и възрастните. 
Определено може да се каже, че „Бяла приказка” се е превърналата в класическа творба.
Това е една приказка за приятелството, преплитаща радост и тъга, сякаш се измисля  пред очите на малките зрители, за да ги остави накрая блеснали от възторг.

четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Експерименталният театър при Общински младежки център, подготвя поредният си спектакъл


Акция „Светлина” е работното заглавие на поредната постановка на работилницата за театър при   Общински младежки център „Захари Стоянов” в Добрич с ръководител Севдалина Сарандева.

Съставът на театъра и новите попълнения през този творчески сезон усилено репетират новата постановка, която е базирана на комедийни скечове, вицове и сценки, като част от тях са измислени от самите тях. Така те показват индивидуалните си качества, настроения и пристрастия.

                                                             Снимки: Ангел Радилов
Миналата сряда младите театрали играха вече за втори сезон  постановката „Сънища”. Това са 12 моноспектакъла и една приказка обединени под наименованието “Сънища”. В спектакълът е използвана час от драматичните текстове на пиесата на Георги Господинов “Апокалипсисът идва в 6 вечерта”.

След Нова година младите актьори заедно с техният ръководител Севдалина Сарандева са решили да реализират една от комедиите на известният български драматург Станислав Стратиев.

сряда, 16 ноември 2011 г.

В Художествената галерия на Добрич тръгна Работилница за въображение


                                                                        Сн. А. Радилов
Екипът на галерията работи от години целенасочено за приобщаване на деца и ученици от различни възрасти към изобразителното изкуство. Това съвпада с един от приоритетите на фондация „Америка за България”, а именно  утвърждаване на разбирането за ценността на изкуствата и културата, заяви на пресконференция днес в галерията нейният директор Евелина Ханджиева. 
Фондацията е създадена в началото на 2008 година, с подкрепата на Президента и Конгреса на САЩ,  на Американската агенция за международно развитие и Съветът на директорите на Българо-американския инвестиционен фонд и подпомага проекти в различни области.
                                                                           Сн. А. Радилов
За нас е важна работата с деца и ученици,  за да стимулираме творческата им активност в извънучилищна среда и да надграждаме наученото в училище.
За тази цел, по проекта „Работилница за въображение”, галерията придоби ново творческо пространство, реализирано благодарение на подкрепата от фондация „Америка за България”.
Основна цел на нашия екип е да привлечем деца и ученици към изкуството като разгърнем творческата им потенция във форми и начини, които не се прилагат в училище и у дома. Разработили сме програми, базирани на постоянната експозиция на галерията и културния и празничен календар, които съдържат  нестандартни творчески идеи и средства за реализацията им. В ателието са обособени специални тематични кътове, които насърчават естественото любопитство на децата и развиват въображението им.  
В творческия кът рисуваме заедно върху стена в голям формат. Имаме и специална стена за изложба.
В къта за експерименти развиваме наблюдателност и конструктивно мислене. Играем с различни по форма елементи и сглобяваме композиции с въображение. Подреждаме големи магнитни пъзели по картини и се забавляваме. На светлинния панел експериментираме с цветове и форми по картини от постоянната експозиция.
Артистичните си умения развиваме в роля, като пресъздаваме сцени от картини, настроението и духа в творбите в декор, музика и изобразително изкуство.
Виртуалният кът е любим. Оборудван е с електронен екран, мултимедия и интернет. С тяхна помощ работим и презентираме теми от изкуството, автори или творби, правим виртуални разходки в световни музеи. Атрактивността му се дължи и на виртуалните образователни игри, с които се забавляваме.
Важно място има образователният кът за забавна и интересна история на изкуството.