неделя, 13 май 2012 г.

“В Ганковото кафене” дискутираха за религиозното обучение и децата в неравностойно положение


На 10 май в Етнографска къща се проведе дискусия “В Ганковото кафене” между ученици от Хуманитарната гимназия “Св. Св. Кирил и Методий”.
и общественици от Добрич. Участие взеха и зам. -кметът на Община Добрич Камелия Койчева и Нейчо Нейчев - Началник отдел "Образование и култура".
Дискусията на учениците от Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий” бе посветена на 140 години от създаването на Първото класно училище в Добрич и патронния празник на училището съвместно с Регионалния исторически музей.
За или против изучаването на религия в училище бе основната тема на разговора, като ученици и възрастни споделиха мнения с различен баланс.
Втората тема на дискусия бе - приемат ли младите хората различия – тези в неравностойно положение. Надделя идеята, че децата с увреждания трябва да се учат и израстват сред другите си връстници, като ползата е взаимна, смятат млади и стари.
Очакванията от подобни срещи, са младите хора да формират правилен светоглед от една страна, а от друга обществото да разбере, че има приемственост в образователната система и че подобни срещи дискусии ще бъдат организирани и занапред.
Изборът на организаторите за място на срещата е продиктуван от нагласата, че възрожденската атмосфера предполага освободеност, връщане към корените и миналото.

Накрая на срещата бе представен филма на възпитаници от Хуманитарна гимназия – „Добруджа в сърцата ни”.
Домакините от Регионалния исторически музей почерпиха с кафе и локум участниците в дискусията.