неделя, 30 септември 2012 г.

Български камерен оркестър открива концертният си сезонНа 2 октомври /вторник/ от 18 часа в Огледална зала "Нели Божкова" ще се състои откриването на новия 44-ти концертен сезон на Български камерен оркестър - Добрич. Солист ще бъде изявеният български флейтист и педагог Кирил Грозданов. Първият концерт за сезон 2012/2013 е посветен и на Международния ден на музиката - 1 октомври. Под палката на главния диригент Алексей Измирлиев ще прозвучат "Баталия" от Хайнрих Игнац Франц фон Бибер, Концерт за флейта и оркестър в ре - минор от Карл Филип Емануел Бах, Пьотр Илич Чайковски - " Елегия " и Джоакино Росини - Соната № 2 струнен оркестър.

Кирил Грозданов
започва да учи флейта на 10-годишна възраст. Възпитаник е на Пловдивското музикално училище, което завършва през 1960г., и на Държавната музикална академия - София.
В продължение на 29 години Кирил Грозданов е солист-флейтист на Пловдивската филхармония. В този период той е и преподавател по флейта в АМТИ - Пловдив. Създава и ръководи Пловдивския Брас Ансамбъл и Младежкия Биг Бенд - Пловдив. Композира музика за театър, както и "Скерцо" за кавал и духови инструменти, посветено на Теодосий Спасов. Участва в много камерни концерти, осъществява записи за БНР и БНТ. Като солист е свирил в Германия, Русия, Гърция, Полша, Италия, Испания и Колумбия. Носител е на наградата "Златна лира" от СМД в България.
В периода 1991 - 2004 г. живее и работи в Колумбия като преподавател по флейта в Националния университет в Богота. Същевременно е солист-флейтист на Симфоничния оркестър на Колумбия. В тази страна развива активна изпълнителска дейност с камерни концерти и солови изяви с всички колумбийски симфонични оркестри.


БКО е създаден е през 1968 година под името Толбухински камерен оркестър. В началото работи с гостуващите диригенти: проф. Васил Стефанов, Константин Илиев, Добрин Петков, Васил Казанджиев и др. От 1972 г. диригент на оркестъра е маестро Йордан Дафов. Под негово ръководство нивото на оркестъра се издига до един от най-добрите камерни ансамбли в страната. През този период, наред с многобройните си изяви в България, оркестърът осъществява и първите си турнета в Европа - Румъния, Полша, Чехословакия, Унгария, Холандия, Германия, Швеция, Италия, Франция и др.
През 1990 г. оркестърът приема името Български камерен оркестър гр. Добрич. Продължава активната си концертна дейност като прибавя нова географска територия за изявите си - Азия. Паралелно с това БКО развива активна звукозаписна дейност в БНР, Радио Франс, Шведското национално радио. Най-често оркестърът е в Испания, Япония и Южна Корея. От 1997 до 2001 г. оркестърът е с диригент Алексей Измирлиев, а след това с диригентите Евгени Димитров , Виктор Майер и Димитър Караминков.
Днес БКО е под диригентската палка на Алексей Измирлиев.