вторник, 16 октомври 2012 г.

Представят изложба за най-четената и превеждана книга Библията от нейното възникване до днес

На 22 октомври /понеделник/ 2012 г. от 11.00 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе” ще бъде открита гостуваща изложба за най-четената и превеждана книга - Библията от нейното възникване до днес, съобщават от културната институция.
Експозицията е собственост на частния немски колекционер Стефан Пилц, който пояснява че целта на изложбата не е религиозна, а по-скоро образователна. Организаторите на частната колекция приканват да видим и чуем уникалната история на книгата, превеждана на над 2690 езика и четена от повече хора отколкото всяка друга книга в човешката история.
Изложбата се състои от 10 информационни табла. Към всяко информационно табло има щанд с разнообразни експонати – като древни ръкописи на Библията, Библии на над 50 езика, копие на Пресата на Гутенберг, на която през 1456 г. била отпечатана първата книга – Библията. При посещението си на изложбата, желаещите ще получат подарък – отпечатан стих от Библията. Една от атракциите в изложбата е най-малката Библия, както и най-малката печатна книга в света.
Изложбата спира в Добрич след като е посетила различни градове на страната като Варна, София, Русе, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Кърджали, Бургас, Ямбол, Шумен, Сливен, Ябланица.
Атрактивната изложба ще бъде отворена за посещения от 22 октомври до 2 ноември 2012 г., в часовете от 8.30 -18.30, всеки делничен ден. Входът е свободен.