петък, 30 ноември 2012 г.

Студенти от 15 страни показаха уникален фолклор и традиции на Фестивала на КултуритеВчера за пореден път се проведе Фестивал на чуждите култури организиран от Международния отдел на Висше Училище Международен Колеж. Участие в събитието взеха студенти от Испания, Украйна, Полша, Унгария, Турция, Непал, Китай, България, Индия, Португалия, Холандия, Румъния, Русия, Молдова, Перу. Това мероприятие има за цел представители от всяка страна да запознаят своите състуденти с културата, обичаите и фолклора, характерни за тяхната националност.
Участниците разкриха любопитни факти за техните страни чрез кратки презентации, филми и много снимки. Русия представи интересни забележителности от Санкт Петербург и Москва. Студентите от Унгария споделиха за унгарски изобретения, които са направили живота ни по лесен като хладилник, цветен телевизор, контактни лещи.
Всички бяха много ентусиазирани и се включиха в танц под звуците на испанската макарена. Студентите ръкопляскаха в такт в ритъма на ръченицата изпълнена от българите, а по-късно се присъединиха и към правото хоро. Настя Семилет и Владислав Дудник от Украйна и Клаудия Сурдел от Полша изпълниха традиционни фолклорни песни.
Сред приятните изненади бяха и много кулинарни изкушения приготвени от самите студенти от Индия, Холандия, Румъния, Украйна, Турция и България. Някои от представените, характерни за тяхната кухня ястия и напитки бяха: борш, хапки, палачинки, бисквити (Украйна); локум, кебап, сладко, ракия (Турция); баница лютеница, гевреци, домашни курабии, мляко с ориз (България), вино Порто (Португалия), текила (Испания), екзотични плодове и чайове (Китай).
Студент от Непал пресъздаде традиционната атмосфера и азиатския дух чрез ароматни свещи и пръчици, а студентка от Китай приготви ароматен китайски чай по правилата на традиционната чаена церемония, преоблечена в традиционна носия.