сряда, 21 ноември 2012 г.

Елка Няголова и Валерий Пощаров на 60 годиниЕдна от емблематичните двойки в художествения живот на страната - Елка Няголова и Валерий Пощаров през тази година честват своите кръгли годишнини. По този повод на 20 ноември в Огледална зала „Нели Божкова" бе представена новата книга на Елка Няголова „Слънчев кладенец". Срещата, организирана от Община град Добрич и Сдружението на писателите в града събра десетки приятели и ценители на поезията. Прожектиран бе документален филм за семейството, направен по друг повод, където Елка и Валерий споделиха свои спомени.

Тя е поетеса, той - художник и галерист. И двамата са родени в Добрич. Свързва ги не само любовта и голямото приятелство в живота, но и изкуството и общото верую. А то е в сентенцията на Бодлер: "Изкуството е кръст, на който, страдайки, човек се доближава до Бога".
Елка Няголова има издадени 19 поетични книги, от които 6 са на други езици - руски, украински, сръбски, френски, македонски. Знакови са: "Петият сезон" "Рисунки от един град", "Земен гейм", "Белият влак", "Ние", "Кестен на дланта". Носителка е на големи национални литературни награди - "Южна пролет" - 1985 г.; "Изворът на Белоногата" - 1999 г., Националната литературна награда на Община град Добрич -"Дора Габе" - 2003 г. и др. Поетесата е издател и гл.редактор на списание "Знаци", основател и председател е на Славянската литературна и артистична академия във Варна.
Лауреат е на международната литературна награда в Полша - „Белият ангел на поезията". Носителка на руските ордени: „Мих. Ломоносов", „Гр.Державин", „Грибоедов", както и на Есенинската литературна награда „Златна есен". През 2011 г. й бе връчен от Академията за руска словесност Пушкински медал - за високи постижения в творчеството й, в духа на Пушкинските художествени традиции, както и за духовния й принос в укрепване на културните контакти между славянските народи.
Валерий Пощаров работи от 1985 г. предимно плакат, графичен дизайн и оформление на книгата. Член е на СБХ от 1989 г.Носител е на І награда за плакат от Международното биенале "Автомобилът" - София'89 и отличие от биеналето в Тояма - Япония'95. Има много международни участия в Италия, Белгия, Сърбия, Япония, Мексико, Турция, Финландия, Канада, Полша и др. Директор е на Художествена галерия в Добрич от 1988 до1992 г., член на Националния съвет на галеристите от 1990 до 1993 г..
През 1993 г. създава една от първите частни галерии в Североизточна България. Създател и собственик е на галерия "Кавалет" - Варна. Има осъществени няколко много успешни кураторски проекти.

 ПРОЗОРЕЦ КЪМ НЕБЕТО
 
Ще те презра, живот,
ако си отидеш
на предпоследното стъпало
и вържеш
черна кърпа на очите ми -
да не виждам
по-далеч от тебе;
Ако зазидаш
всичките врати
и всичките прозорци
към душите;
Ако зачеркнеш
макар едничък стрък
зелено чувство;
Ако не свършиш
както трябва;
Ако подобно
сервитьорска четка
сбереш трохите-дни
и с алчност пренаситиш
извечния си глад...