вторник, 27 ноември 2012 г.

Добруджанците Петър и Росен Теодосиеви представят филм за Балканската войнаПо повод 100 годишнината от Балканската война, Народно читалище „Йордан Йовков – 1870 година“, Център за Гражданска инициатива „Агора“   организират  прожекция на  документалния филм „На нож“
Инициативата за създаването му е  на списание “Българска наука”. Филмът   представя нов поглед на събитията от 1912 г., търси историческия им и духовен смисъл, вглежда се в отражението им върху българската история и народопсихология. Взаимовръзките са преценени от гледна точка на стогодишния юбилей, натрупаните исторически и социалнопсихологически оценки и най-вече от висотата на преосмисляните през изтеклия век ценности на демократичната цивилизация. Обръща се внимание и на недостатъчно разгледани и неизвестни обстоятелства. Акцентира се върху духа на българската армия и българския войник. Представени са гледните точки на всички балкански страни за войната, както и отзвукът в Европа.
 Автори и продуценти на филма са Петър и Росен Теодосиеви, които са родом от Добрич и са възпитаници на Детска филхармония при читалището. Те споделят, че тяхна основа цел била да изразят уважение и да почетат паметта на всички, взели участие във войната и дали живота си за Отечеството. Сценаристи на документалната  лента са Антоан Тонев и Радослав Тодоров, а режисьор – Борис Грозданов.
 Във филма участват изтъкнати наши учени, които се занимават с новата история на България и са автори на изследвания върху Балканските войни. Своя гледна точка за събитията от 1912 г. представят историците акад. Георги Марков, проф. Димитър Гоцев, доц. д-р Лизбет Любенова от Института за исторически изследвания към БАН, доц. д-р Веселин Янчев от Историческия факултет на СУ “Св. Климент Охридски” и полк. доц. Станчо Станчев – ръководител на Център за военна история и поуки от практиката при Военна академия “Г. С. Раковски”  и други.
Прожекцията ще се състои на 1 декември от 17.00 часа във фоайето на Концертна зала при НЧ „ Й.Йовков – 1870 година“.
След прожекцията  гражданите ще имат възможност да споделят впечатления с авторите  Петър и Росен Теодосиеви.