неделя, 4 ноември 2012 г.

Група "Зора" популяризира българския фолклор сред младите хора в Добрич


Група за популяризиране на българския фолклор сред младите хора "Зора" – гр. Варна гостува снощи в Огледална зала "Нели Божкова" Добрич.
Група "Зора" се състои от 7 души, като ръководителят им е от Добрич. Георги Едрев, Сергей Глинков, Владимир Марчев, Юлиан Малчев, Илиян Любомиров, Мариян Йорданов, Петко Чернев. Те изпълняват фолклорна музика от различни етнографски области на България, на традиционни инструменти – гайда, гъдулка, тамбура, тарамбука.
В съботната вечер прозвучаха песни, като „Изгряла е месечинка”, Тихен вятър”, „ Станкини”, „Събрали ми са, набрали”, „Отвори порти, девойко”, „Вечерай Радо”, „Шар планина” и други пирински, родопски, добруджански песни. Почитателите на фолклора чуха и авторски песни на Сергей Глинков, Петко Чернев и Георги Едрев.
На всички посетили концерта, организаторите раздадоха песнопойки с текстовете на народните и авторски песни. Песнопойката е реализирана по проект „Заедно в духа на българските народни традиции”, който е част от кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г. и се подкрепя от Община Варна чрез програмата за финансиране „Варна – територия на творчеството”.