сряда, 29 май 2013 г.

„Тишината в мен” сподели с добричлии актрисата Грациела Бъчварова

Представянето на „Тишината в мен”  бе на 28 май в Художествена галерия – Добрич.
Голямата театрална и филмова звезда – една от най-успешно реализираните потомци на театралния клан Бъчварови, представи с колеги от Варна добричка премиера на мемоарната си книга „Тишината в мен”.
Бащата на Грациела Бъчварова – Васил Бъчваров е сред създателите на първата театрална трупа в Добрич 1926-1928 г. До 1934 г. той учи архитектура във Флоренция, Италия, където се ражда Грациела Бъчварова. Семейството се връща в България и през 1941 г. майка й основава първото женско дружество „Любов към Родината” в Добрич. Ранното детство и ученическите й години преминават в града, където създава приятелства за цял живот.
Едно вълнуващо представление в Народния театър, с участието на дядо й, големия артист Стоян Бъчваров, привлича, по нейните думи, детската й душа като магнит. През 1951 г. Грациела Бъчварова постъпва във ВИТИЗ – нейни състуденти са Георги Черкелов, Асен Шопов, Анани Явашев, Иван Андонов и др. Братът на Анани, прочутият сега Христо Явашев,  с портрет на красивата Грациела печели първо място в студентска изложба в Пловдив. 25 годишна, тя играе във филма „Стубленските липи”, партньорка на Иван Братанов. Театралната й кариера преминава  на сливенска и основно – на варненска сцена в драматичен театър „Стоян Бъчваров”. Изключителното й присъствие в постановки  от българската и световна драматургия й донасят признание за отделни роли и цялостно творчество.
Книгата „Тишината в мен” е изповед на Грациела Бъчварова пред София Стоянова. Това са житейски и творчески спомени, свързани с Флоренция, Добрич и Варна и актуалното участие на актрисата в обществения и културния живот.