вторник, 18 юни 2013 г.

Представиха нова книга за историята на българското изкуство

Книгата „120 години българско изкуство бе представена на 17 юни в Художествената галерия на Добрич. Изданието представи изкуствоведът Димитър Грозданов, който е и един от авторите.
Проектът се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 година, съобщават от галерията.
Книгата е издание на фондация „Поддържане на изкуството в България” и СБХ и събира изследователските усилия на екип от известни специалисти в областта на българското изобразително изкуство. Тя е уникална по своя характер, тъй като в нея за първи път се прави цялостен, обобщаващ преглед на българското изкуство и на най-значимите му имена.
Изданието представя един нов поглед към съдбините на живописта, графиката и скулптурата, както и на нетрадиционните иновационни пластични и визуални форми в България, проследени през особеностите на организираните форми на художествен живот, причини за възникването им, естетическите им платформи и дейност от 1892 г. до днес.
Конкретните поводи за това издание са 120-годишнината от организирането на първата обща изложба на художници в България (1892), основаването на първото сдружение на художници, наречено Дружество за поддържане на изкуството в България, (1893) и 80 години от създаването на Съюза на дружествата на художниците в България (1931).
Автори са: Бистра Рангелова, Бойка Доневска, Борис Данаилов, Владия Михайлова, Галина Лардева, Диана Попова, Димитър Грозданов, Елена Великова, Ирина Генова, Красимир Линков, Мая Манолова, Милена Георгиева, Орлин Дворянов, Ружа Маринска, Свилен Стефанов, София Василева, Татяна Димитрова, Филип Зидаров, Чавдар Попов. Съставители: Димитър Грозданов, Долорес Дилова, Свилен Стефанов, Чавдар Попов