четвъртък, 13 юни 2013 г.

Пианистката Елена Герчева получи награда от министерството на културата

Награда на Министерството на културата  за принос в развитието и популяризирането на българската култура получи във Виена пианистката Елена Герчева, родом от Добрич. Наградата – грамота и плакет е връчена на 24 май 2013 г.

Елена Герчева е родена в Добрич. Първи стъпки в музиката прави под ръководството на Нели Душек, а след пенсионирането й с Н. Анкова. Солист на Детски камерен оркетър с диригент Иван Станев и Камерен оркестър с диригент Иван Стоянов.
Абсолвира с отличен успех Музикалната гимназия Варна и Музикалната Академия в София. След завършването й работи като преподавател по пиано и клавирен съпровод в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив и в Музикалната гимназия - Пловдив, на която 7 години е зам.-директор. Автор е на 2 учебни пособия в областта на обучението по клавирен съпровод; първи награди с ученици на Конкурсите за клавирни дуа в Йесеник/Чехия и Радио София.
Съосновател на Младежки камерен хор Пловдив,носител на награди от
международни конкурси.
От 1992 г. Елена Герчева живее и работи във Виена, Австрия.
В периода 1994 – 2005 г. работи в Областен театър Долна Австрия като втори диригент, хормайстор, соло-корепетитор. Репертоарът за този период включва над 60 музикално-театрални произведения - опери,оперети,мюзикъл и др.
От 1994 г. е музикален ръководител на Оперно студио във Виена, в чийто репертоар има над 50 опери и оперети.
Елена Герчева има участия във следните фестивали:
Оперетен фестивал „Франц Лехар” – в Бад Ишл 1997-2006 - соло корепетиция.
Летен фестивал Вайсен Кирхен - 2007, 2009, 2011- муз. ръководство.
Летен фестивал Леондинг - Горна Австрия – 2007 - муз. ръководство
Летен фестивал Дворец Йонсдорф Щайермарк  2010,2008 - муз.ръководство
Като пианист има участия в музикално-театрални постановки във виенските театри „Скала“, “Метропол“ и „Глориа“. През 2011- 2012 – в Лайпцигска камерна опера постановката „ Среща във Валхала“, посветена на Р.Вагнер - играна в Бон, Гьотинген, Хамбург, на Вагнеровия фестивал във Байройт и др.
През 2012 - 2013 работи за оперите „Трансфер“; „Вълшебната флейта“, за спектакли в Долна Австрия.
Участва в концерти във Виена и Австрия с различни оперни, оперетни и инструментални програми, със солисти на Виенската национална и Виенската народна опера.
Е. Герчева работи активно с българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн”. В него изнася концерти камерна музика в периода 1994-1996 г.
През 2004 г. посвещава концерт на Камерзенгерин Нели Божкова.
Акомпанира на Камерзенгерин Красимира Стоянова и Надя Кръстева от Виенската национална опера.
През 2010 подготвя концертна програма „ Любовта“ - автор е на концепцията и текста и модератор на цялата програма, в изпълнение на млади певци, на които акомпанира.