петък, 14 юни 2013 г.

Стартира Х-то издание на хоровия фестивал „Маестро Захари Медникаров”На 15 и 16 юни, Добрич ще бъде домакин на юбилейно Х-то издание на хоровия фестивал „Маестро Захари Медникаров”.

Концертите ще бъдат в Добрич и курортния комплекс „Албена” под патронажа на кмета на  града Детелина Николова. Участниците във фестивала са на възраст над 18 години, като в това издание форматът е разширен заради юбилея. В първия фестивален ден от 11.00 часа в Огледална зала “Нели Божкова” любителите на хоровото изкуство ще имат възможността да се насладят на изпълнения на Фолклорен хор “Елица” от София, Народен хор към Двореца на културата “Чайка” в руския град Лобня, Мъжки хор при Народно читалище “Разум” в град Монтана и Хърватския хор “JekaPrimorja”. Във фестивален концерт от 17,00 часа ще участват Камерен хор “Радуница” от Москва, Вокален ансамбъл “OctaVoice”, София, Камерен хор “Ave Musika” от Украйна и Академичен народен хор към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в град Пловдив.

Гала – концертът е на 16 юни, от 17.00 часа в Органова зала “Добрич”. Тогава ще звучат някои от най-атрактивните изпълнения на участниците във фестивала. Специален поздрав ще поднесат миналогодишните носители на Гран-при – Хор “Виктория” при Детска школа по изкуства “М. А. Балакирев” в град Москва.

Предвидени са грамоти и награден фонд от 6 000 лв. от Цветан Иванов – управител на Фестивална програма “Приятели на България” и почетни плакети от кмета на Добрич, в който Маестро Захари Медникаров създаде знаковия за българската хорова школа Детски хор.

От Български хоров съюз и Съюза на българските музикални и танцови дейци също ще отличат участници.
От 8 до 14 юли в Албена хоровият празник ще продължи с участието на 14 детски и младежки хорове и ансамбли, множество дуети и солови изпълнители. И в двете части на международния фестивал всеки хор ще изпълни песен от български композитор.