вторник, 1 април 2014 г.

Започнаха репетициите на „Нощна приказка“С 19 кукли, проектирани и изработени от Адриана Анева, ще бъде пресъздадена поредната  приказна история на сцената на Държавния куклен театър „Дора Габе“ в Добрич. За репетициите, които започнаха преди дни, пристигна столичният  режисьор Веселин Анев. Вече 12 години той работи с творческия екип на кукления театър  в Добрич.
Ще предложим на детската публика в Добрич един нов, актуализиран прочит на пиеса, печелила през годините  и международни отличия, споделя Анев, който е автор и на текста. През 1988 г.  постановката на Веселин Анев  в кукления театър в Силистра печели първа световна награда на фестивала за куклено изкуство „Пиф“ в Загреб.  През 1999 г. спектакълът получава и наградата на детското жури в  австрийския град  Клагенфурт.
Актьорите, които съм ангажирал за реализацията на спектакъла – Ренета Николова, Бистра Боева и Петър Петков, имат изключително интересна и провокативна творческа задача. Те са сто процента ангажирани по време на цялото представление. Освен  че създават толкова много образи с 19 кукли, в същото време те са и жив декор, коментира Анев. Изключително атрактивните им костюми са творческо решение на Елисавета  Качулева, която е автор и на сценографията. 
Толерантността между хората и природата, противопоставянето на насилието и агресията са посланията в „Нощна приказка“, които ще достигнат до малките зрители в рамките на 40 минути. Времетраенето на спектакъла също е своеобразен формат за ненасилие на детските възможности за възприемане и концентрация.
Премиерното представление на „Нощна приказка“ е предвидено за 11 април.