вторник, 13 май 2014 г.

Представят книгите на Захари Златев в ДобричОбщина град Добрич и Сдружение на писателите – Добрич организират на 15 май 2014 г. /четвъртък/ от 16.00 ч. в Голямата зала на Община град Добрич среща-разговор със Захари Златев – автор на книгите „Завръщането на Ирник“, „Една прекрасна легенда за Авитохол“, „Импираторът с отрязания нос и българският Цезар“, „Сага за младия Аспарух. Принцът на разсъмването“. Представянето на книгите ще направи Драгомил Георгиев.
            Захари Златев е роден в Добрич. Средно образование получава във Втора гимназия, сега Природо-математическа гимназия „Иван Вазов“. Завършва Математическия факултет на Софийския университет. Следва докторантура в университета на Санкт Петербург, Русия. От 1974 година живее в Копенхаген, Дания. Съпругата му е датчанка.
            Занимава се с математическо програмиране на замърсяването в околната среда и на климатическите изменения. Специализирал е в Съединените щати. Понастоящем е пенсионер, но все още е тясно свързан с датския „Национален институт за екологични изследвания” към университета в Орхус и работи по специалността си.
            Публикувал е 6 монографии и повече от 250 научни статии. Редактирал е 16 тома с научни публикации на резултати, представени на международни конгреси и симпозиуми.
            Поддържа редовни връзки с много български учени.
            Носител е на медала „Марин Дринов” с лента на  Българската академия на науките.