сряда, 14 май 2014 г.

Чужди хорове ще пеят български фолклор в Балчик

Трескава подготовка тече в Балчик за четвъртото издание на международния хоров фестивал „Черноморски звуци". Тази година фестивалът ще се проведе от 4 до 8 юни. 
Фестивалът дава сцена за изява както на академични, така и на народни хорови състави, независимо от тяхната категория или жанрове изпълнявана музика.
Много сме щастливи, че тази година в Балчик отново ще се развеят знамената на 8 държави, заяви в ефира на радио Добруджа артистичният директор на музикалното събитие д-р Валентина Георгиева. На сцените в Балчик тази година ще се представят 19 хорови състава от България, Гърция, Румъния, Турция, Италия, Германия, Франция и Дания. В категория Фолклорни състави ще участват 5 хора. 3 от тях са от Германия, Франция и Дания, но са ръководени от български диригенти. В рамките на форума се организират Хорови работилници, в които всички формации се обединяват в огромни фестивални хорове, които изпълняват съвременна хорова музика под диригентството на самия композитор. Амброш Чопи, eдин от водещите в световен мащаб съвременни словенски композитори ще ръководи ателиетата за „Съвременна словенска музика". Той е председател на журито, в което влизат още Теодора Павлович и Валентина Георгиева.
Организатори на форума са сдружение „Музикален свят-Балчик", община Балчик и читалище "Паисий Хилендарски-1870", под патронажа на кмета на Балчик Николай Ангелов. Официалното откриване ще бъде на 4 юни от 20.30 часа в „Двореца". Входът за всички концерти и събития в рамките на фестивала е свободен.