неделя, 15 юни 2014 г.

Откриха националната среща на младите балетни изпълнители "Анастас Петров"

Шестнадесетата национална среща на младите балетни изпълнители "Анастас Петров" започна в Добрич - родния град на патриарха на българския професионален балет. Повече от 30 млади артисти от Софийската опера, Нов български университет и средните училища по изкуствата в столицата, Варна и Бургас се състезават на форума, който се организира от община Добрич и фондация "Международен балетен конкурс - Варна" с подкрепата на Министерството на културата.
Националният конкурс е сред най-престижните балетни сцени в страната, от която тръгва творческият път на много млади таланти, каза в словото си при откриването на форума кметът на Добрич Детелина Николова. Министерството на културата ще осигури шест едногодишни стипендии за талантливи балетисти от младша възраст, съобщи главният експерт в министерството Ралица Базайтова преди началото на надпреварата. Председателят на фондация "Международен балетен конкурс - Варна" Димитър Димитров пожела на младите изпълнители да направят на конкурсната сцена стъпка в творческото си развитие.
Журито, което ще определи лауреатите, се председателства от Ясен Вълчанов - носител на Голямата награда "Анастас Петров"  на първата национална среща през 1982 година. Младите балетисти на възраст от 15 до 26 години ще се състезават в два тура. Снощи  танцуваха класическа хореография, а днес от 17.00 часа ще премерят сили и в съвременната хореография, след което е и награждаването.