събота, 2 август 2014 г.

Оригинална експозиция "Онгъла" откриха в каварненското село Българево

Първият в България аудио-визуален център, наречен „Онгълът“ беше официално открит вчера в каварненското село Българево. Центърът ще разказва приказки за българските земи на 7 езика.
На откриването на първия етап от атракциона присъстваха кмета Каварна – Цонко Цонев, кмета на Българево – Георги Георгиев, Андрей Слабаков, Ернестина Шинова, Васил Иванов и гости на събитието.
„Онгълът“ е дървено укрепление, наподобяващо мултимедиен комплекс, в който в девет зали хронологично се илюстрират епизоди и факти от историческото минало от дълбока древност до наши дни.
За да се доусъвършенства представата за образа и представата за даденото събитие е написана книжка (дипляна), която да допълни и обоснове вербалния исторически разказ на експозицията. Посетителите ще получават дипляните на излизане от комплекса.
Реализирането на идеята е опит да се популяризират важните събития от историята на България. Аудио-визуалният център е инициатива изцяло на Валентин Симеонов, който е любител-историк. Това е първият етап от реализирането на идеята на Симеонов, за следващия етап, той предвижда центъра да визуализира сложен комплекс от видео, виртуални гидове и декори, които пресъздават обзор на българската история, да постави плазми, 3D факти, зона с битови сувенири и предмети, свързани с българската история.
„Онгълът“ е пътеводител във времето и криволиците на българската история, място предназначено за чуждестранните и български туристи. Разположен е на 6 километра от Каварна,посока нос Калиакра.