сряда, 20 август 2014 г.

„Виа Понтика“ отново събира в Балчик младите в изкуствотоЗа седма година през септември Белият град ще приюти талантливи млади хора от България, Испания, Словения, Азербайджан, Узбекистан, Турция, Германия. Художници, музиканти, театрали, фотографи, кинодейци  ще представят своите творчески провокации и професионални търсения в рамките на седмото издание на Фестивала на младите в изкуството „Виа Понтика“, което ще започне на 9 септември с концерт на Тони Димитрова.  
В продължение на десет дни  жителите и гостите в Балчик и Албена ще имат възможност да посетят театрални спектакли, концерти, изложби, кинопрожекции. България ще бъде представена от пет висши училища по изкуствата - Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Националната художествена академия, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, Нов български университет. В творческия обмен на идеи и енергии ще се включат и студенти от Академията за изящни изкуства и дизайн към университета в  Любляна,Словения. Испания ще присъства в културния форум с възпитаници на Школата по изкуствата  №10 - La Escuela de Arte número diez – Мадрид, и Висшето училище по изкуствата на Астурия – ESAPA. Азербайджан, Узбекистан и Турция ще бъдат представени от музиканти, обединени в интернационален камерен ансамбъл. За участие в младежкия форум традиционно са поканени Институт “Сервантес“- София, сдружението „Алианс за регионални и граждански инициативи“ и неправителствената организация „Комън степ“.
Акцент в програмата и тази година ще бъде представянето на Световната асоциация на кино и телевизионните училища  СИЛЕКТ.  В хотел „Фламинго гранд“ в Албена ще бъдат прожектирани филми от седмото състезание за наградата   CILECT PRIZE 2014.
Фестивалът на младите в изкуството „Виа Понтика“ се осъществява с изключителната финансова подкрепа на Община Балчик и съдействието на кмета Николай Ангелов. Партньори и спомоществователи на форума са Историческият музей, Художествената галерия и читалище „Паисий Хилендарски“ в Белия град, Университетски ботанически градини, Държавен културен институт- Културен център „Двореца“- Балчик, КК „Албена“, БК“Горна баня“, ресторант „Тихото гнездо“. Екипът, ангажиран  с ежегодната подготовка и реализация на фестивала „Виа Понтика“, обединява усилията на Красимир Ранков - председател на сдружение “Виа Понтика - 2010”, Веселин Ранков- директор на културния форум, Николай Младенов - изпълнителен директор, Рангел Чипев - артистичен директор, Здравка Будинова- графичен дизайнер, и Красимира Димитрова - „Връзки с обществеността“.