четвъртък, 18 септември 2014 г.

25 септември 1940 година - Освобождението на град ДобричПрез 2014 г. се навършват 74 години от възвръщането на Южна Добруджа към България.
По този повод  и 25 септември – Денят на град Добрич, в Регионална библиотека  „Дора Габе” е експонирана изложба на библиотечни документи,  свързани с Освобождението през 1940 година.
 Книги, сборници, периодични издания, фотографии, стари вестници от 1940 година проследяват съдбата на Южна Добруджа – добруджанския въпрос, дипломатическите преговори, Крайовския договор от 1940 г. и присъединяването на Южна Добруджа към България, които пресъздават неповторимата атмосфера  на Освобождението. 
Изложбата съдържа заглавия като „Добруджа. Историческите заседания на Народното събрание по присъединяването на Южна Добруджа към Майката - Отечество”, 20 и 21 септемврий  1940 година”; „Златна книга за Златна Добруджа”, под редакцията на Хр. Цанков-Дерижан от 1940 г., ”; Асен Кемилев  „Преселението на северно-добруджанските българи през 1940 година” от 1941 г., „Сборник на румънски закони издадени във връзка с Добруджа” от 1941 г., „История на град Толбухин”, „История на Добруджа”, т. 4, „Извори за историята на Добруджа 1919-1941 г.”, изследванията на проф. Антонина Кузманова „От Ньой до Крайова”, и „Румънските представи за българския характер на Добруджа през 1878-1940”, на Стефан Стефанов  „Генерал губернаторът на Южна Добруджа”, Жеко Попов  - „Северна Добруджа. Пътеписни бележки”; на Любен Бешков „Освобождението на Южна Добруджа 1940 година”, „Родният Добрич някога”;  на Георги Казанджиев „Връщането на Южна Добруджа през 1940 година”, Веселина Малчева „Преселени севернодобруджанци в град Добрич през 1940 г.”, Сборниците „50” и „60” години от възвръщането на Южна Добруджа към България”, на Веселин Бончев „Възстановяване на българската държавност в град Добрич и Добричка околия …” и др.
Оригиналните вестници от месец септември 1940 година – „Добруджански глас”; „Зора”,  „Днес”,  „Вечер”, „Час” съхраняват спомена за дългоочакваното Освобождение на Южна Добруджа, моменти от Освобождението на град Добрич на 25 септ. 1940 г. От старите документи разбираме за хода на преговорите в Крайова, подписването на спогодбата, подготовката в Добрич  за тържествата и самите празненства в града, тържественото посрещане на войските начело с ген.- лейт. Георги  Попов.
Дейно участие в тържествата  вземат младите добричлии.  „Ура” и „О, Добруджански край” заливат целия град. Песни, веселие и  манифестации царят в освободения град - сред манифестантите е и добруджанката Дора Габе. Поетесата първа възпява освободена  Добруджа. Стихотворението „Добруджа. Химн” е написано веднага след подписването на Крайовския договор. Тя е и една от първите, включили се в делегацията посетила освободена Добруджа и Добрич.
Художествените материали – стихотворения, разкази, спомени, песни, илюстрират и възторга и радостта от свободата,  както и трагизма на преселението и мъката на  севернодобруджанци през есента на 1940 г. Представени са произведенията на – Боян Болгар „Обичани предели”; „Книга за Добруджа”, със съставител  Борис Маковски, 1940 г.; „Свободна Добруджа. Възпоменателен сборник.”, 1940 г.; на Крум Николов  „Впечатления от Златна Добруджа” от 1941 г.; на Ангел Каралийчев  „Птичка от глина” от 1941 г.; на Златка Щерева – „”Изгрява ден” и „Денят на жътвата” от 1942 г.; на Добри Немиров  „По равната земя” от 1942 г.; Яни Калиакренски  „Неизвестните” от 1943 г.; Любен Щерев  „Добруджа 1940” от 1944 г.;  също от Ангел Каралийчев  „Спомени” издадени през 1967 и 1971 г.;  на Рада Въртунинска  „Добрич и добричлии„;  Йовчо Каранфилов  „Извървяно, преживяно, изстрадано”; Веселина Малчева  „Полъх от стария Добрич”; Георги Топалов  „Българите от село Еникьой …”;  Венцислав Димов  „Добруджа: Памет и песен” и много др. Място са намерили и стихосбирките на Дора Габе –„Земен път” от 1928 г.; „Избрани творби” от 1958 г; „ „Избрани стихове” т. 1 от 1978 г. и  „Добруджанка”.
База данни „Фотографии” на библиотеката  съдържа снимки за посрещането на освободителните войски в Добрич, 25 септември 1940 г., с участието на поетесите Дора Габе и Елисавета Багряна във военни униформи,  за тържествата в освободения Добрич и изтъкнатия журналист Любен Станчев и други добрички граждани, административните власти пред  кметството в Добрич, Факсимиле на Крайовския договор и др.

В спомените на Крум Николов от книгата му „Впечатления от Златна  Добруджа”, издадена през 1941 г., четем „ … Връщането на Добруджа в пределите на майката - отечество откриваше възможност и за връщане прокудените от родни огнища и спиране потока от бежанци, страдания, неволи. … С повишено национално самочувствие за постигнато удовлетворение на народните идеали по мирен начин, ние се качихме на влака за Добрич – рано сутринта, в 6 часа, на 25 септември 1940 г. В същия този ден българските войски, които се явяваха на определените места, както казахме, пет дни след администрацията и след установяване на българската власт там и оттегляне на румънските войски, окупираха втората зона и влизаха в Добрич – сърцето –столицата на Добруджа.

Денят беше хубав, слънчев, приятен.

…Скоро стигнахме старата черна граница и навлязохме в новоосвободена Златна Добруджа. Влакът се напълни с командировани за четвърта окупационна зона административен персонал…. Веднага с потеглянето на влака от всички вагони екнаха песни: „О, Добруджански край!”, „Мила родино!”, „Ура!”… Влакът спря на гара Добрич. От далеч долитаха звукове на конски копита; трясък на тежки, железни коли, музики; ура! Гарата обаче бе празна, тиха безлюдна. Всичко живо от Добрич бе на посрещане българските войски … ”.