четвъртък, 11 септември 2014 г.

В третия ден на „Виа Понтика“: В Балчик – изложба живопис, в Албена – концерт на Студентски струнен оркестър



За първи път в седемгодишната история на фестивала днес със свои творби ще се представят  студенти от Испания и Словения. Алвар Девеса  от Висше училище по изкуствата на Астурия – ESAPA, и Енрике Гутиерес от Училище по изкуствата №10 – Мадрид, излагат свои картини в експозицията, която ще бъде открита в 17 часа в Художествената галерия в Белия град. Към тях   се присъединяват  Маруся Меглич, Анамари Хруп и Тея Вучко от Академията за изящни изкуства и дизайн  към университета в Любляна. България ще бъде представена от Невена Георгиева, Харита Асумани, Гергана Димитрова,    Мария Нешева – студенти от НХА, специалност „Сценография”, с ръководител доц. Маня Вапцарова, и Лора Николова от специалност  „Живопис”.

Студентите по изобразителни изкуства представят свои творби – резултат от живописните им търсения в областта на маслената, акрилна техника и колажа, с които целят постигането на хармония и разрешаване на сложни композиционни проблеми. Някои от тях са тясно свързани с образователния процес и са едни от добрите примери за свободна интерпретация на конкретни учебни задачи. Други са плод на свободното творческо въображение и изразяват личните предпочитания на авторите към различни аспекти на действителността, превъплътени в пейзаж, натюрморт, фигуративност, абстракция. В изложбата, която може да бъде разгледана до 18 септември,                                         са включени и творби на Николай  Бебенов от  Добрич. През 2007 г. той завършва „Анимационна режисура" във ВСУ  „Черноризец Храбър"- Варна, факултет УНК  „Изкуства"- София, с ръководители проф. Доньо Донев и проф. Константин Джидров.

След блестящия концерт на Студентския струнен оркестър с диригент Райчо Христов в храма „Св. св. Константин и Елена“  вчера,  музикалната формация   ще  представи днес в Албена произведения на Вивалди, Росини и Г. Холст.  Събитието ще започне в 19 часа в хотел „Фламинго Гранд”, GrandHall. Солисти ще бъдат Фарадж Акбаров – кларинет, и цигуларят Санджар Сапаев, който вчера посвети едно от своите изпълнения на пострадалите от наводненията в Бургас.