понеделник, 15 септември 2014 г.

МЕЖДУНАРОДЕН ЕКСЛИБРИС КОНКУРС ВАРНА ГОСТУВА НА НУИ „ДОБРИ ХРИСТОВ” ВАРНА


            Международен Екслибрис Конкурс Варна се организира от галерия Ларго и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна като част от програмата, подкрепяща кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата 2019. В първото издание на конкурса постъпиха за участие над 500 творби от 220 участника от 36 държави. За конкурсната изложба уважаемото жури на Първи Международен Екслибрис Конкурс Варна с председател проф. Хасип Пекташ, Президент на Истанбулското Екслибрис Общество, селектира 169 творби на 119 автора. От 8 август до 6-ти септември 2014 варненци и гостите на града имаха възможност да посетят уникалната изложба и да се насладят на творбите на най-добрите и награждавани български и чуждестранни екслибрис артисти.
            За да могат повече хора да се докоснат до приказния свят на малката графика и екслибриса, изложбата със селектираните творби от Първи Международен Екслибрис Конкурс Варна става пътуваща. От 15-ти септември до 15-ти октомври тя ще бъде експонирана в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” Варна. След тържеството за първия учебен ден, от 11.00 часа в присъствието на ученици, учители и родители, ще бъде официално открита изложбата, която е експонирана в галерия „Коридора 20х20” на училището.
            Изложбата ще бъде показана и в Севлиево в галерия „Видима” от 20 октомври до 10 ноември 2014 г. През 2015-та година експозицията ще посети София, Пловдив, Бургас и Велико Търново.