четвъртък, 4 септември 2014 г.

Регионален исторически музей гр. Добрич Ви кани на две нови изложби

„ТУТРАКАНСКАТА ЕПОПЕЯ И ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ДОБРУДЖА 1916–1918 Г.” – изложбата е дело на колегите от Исторически музей – Тутракан и представя освобождаването на Южна Добруджа по време на Първата световна война.

В края на юни 1913 г., по време на Междусъюзническата война, кралска Румъния заграбва от България Южна Добруджа. След началото на Първата световна война и влизането на Румъния във войната на страната на Антантата се създават благоприятни предпоставки за възвръщането на Добруджа към България. На 1 септември 1916 г. България обявява война на Румъния, възприемана от българското общество като справедлив акт на историческо възмездие. Срещу румънските войски настъпват частите на Трета българска армия под командването на ген. Стефан Тошев. Най-решителното и кръвопролитно сражение на Добруджанския фронт през есента на 1916 г. се разиграва край Тутракан, превърнат от румънците в непревземаема крепост. Началото на атаката започва в ранната утрин на 5 септември 1916 г., като само за два дни българските войници сломяват съпротивата на противника. Победата при Тутракан поставя началото на освобождението на цяла Южна Добруджа, а битката, известна още и като „Тутраканска епопея” влиза в аналите на българската бойна слава.

„ТРЕТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ И ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СЕВЕРНА ДОБРУДЖА ОТ РУМЪНСКА ОКУПАЦИЯ В КАРТИЧКИ И СНИМКИ (1916–1918)" – благодарение на Младен Матеев (президент на фирма „Изида”) през месец юли 2014 г. Регионален исторически музей – Добрич се сдоби с изключително интересна колекция от картички и фотографии. Те илюстрират бойните действия и присъствието на българските войски в Северна Добруджа по времето на Първата световна война (1916 – 1918). Имаме удоволствието да Ви ги представим уредени в изложбата „Трета българска армия и освобождението на Северна Добруджа от румънска окупация в картички и снимки (1916–1918)”.