вторник, 9 септември 2014 г.

Нергилета, възглавници, масички се превръщат в куклени герои в "Шехерезада"


Николай Бояджиев и Петър Петков     Сн. А. Радилов

Нергилета, възглавници, свещник, масички се превръщат в куклени герои в света на "Шехерезада" на сцената на държавния куклен театър "Дора Габе" в Добрич. Със заглавието от приказната класика трупата открива новия си творчески сезон, съобщи директорът на театъра Петър Петков на пресконференция.
Постановката на една от най-известните приказки от "Хиляда и една нощ" - "Али Баба и четиридесетте разбойници", търси проекции в днешния свят, в който също има лъжци, крадци, измамници, каза режисьорът на спектакъла Николай Бояджиев, съобщи БТА.
Подобно на владетеля Шахриар и ние си заравяме главите в пясъка и се правим, че не забелязваме недъзите, коментира постановчикът. По думите му, по-добре е детската публика, водена от приключенския дух, да знае, че има и "лош свят", за да се
пази от него и да му се съпротивлява.
В спектакъла звучи ориенталска музика и хитове на "Лед Цепелин" в изпълнение на Лондонския симфоничен оркестър, добавиха от театъра. Автор на сценографията и куклите е Анна Пулиева. Актьорите Теодора Желева, Димитър Ялнъзов и Румен Куртев ще водят децата в мъдрия свят на Шехерезада. Премиерата на спектакъла е на 12 септември от 18.00 часа.