сряда, 24 декември 2014 г.

Храм „Св. Вмчк Георги” в Каварна с нови художествени календари

По случай настъпващата 2015 г., с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, излезе от печат новият календар (стенен и джобен формат) с изображение на храм „Св. Вмчк Георги”, Каварна. Календарите са лимитирана серия и се разпространяват безплатно.
Това е 5-то издание от поредицата картички и календари с различни художествени изображения на храма. За първи път календар и картичка на църквата „Св. Вмчк Георги” са издадени през 2011 г., по случай нейната 175 годишнина. За тазгодишното издание е избрана картина на младия великотърновски художник Светозар Петров (Галерия „Матея“).
Изданията на календари и картички с изображения на храма „Св. Вмчк Георги” са част от родолюбив проект, иницииран от Атанас Димитров, родом от Каварна. Целта на проекта е да събере и съхрани за идните поколения разпръснатите свидетелства за емблематичния за града храм. Идеята е да се привлече вниманието на хората от града и страната върху историята на храма, свещениците, служили в него през годините, ролята му на духовно и културно средище. Всички събрани материали - исторически данни, художествени изображения на храма, сведения за духовниците, спомени на съвременници и др. предстои да бъдат издадени в сборник.
доц. д-р Елена Симеонова