сряда, 29 април 2015 г.

Изложбата „13 безсмъртни българи“ гостува в ДобричИзложбата „13 безсмъртни българи“ ще бъде открита на 7-ми май от 15:00 ч. в Регионалната библиотека „Дора Габе“. Тя ще гостува на града до 22-ри май 2015 г.

Изложбата „13 безсмъртни българи“ представя идеята на богослова и общественик Ваклуш Толев за изграждане на Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи в нашата история. Начело с цар Борис І - Обединител в листата на 13-те са личности като кхан Аспарух, княз Борис І Покръстител, цар Симеон Просветител, Патриарх Евтимий, Климент Охридски, свети Йоан Рилски, Баба Тонка, Васил Левски и др.

13-те поименни безсмъртни българи са изведени от духовния ръст на 13-вековното битие на България. „Тези личности не са само минало величие, а въплъщават идеи и път за бъдеще, от които се нуждаем в настоящето“, считат от фондация „Безсмъртни българи“, която е инициатор на изложбата. При голям интерес експозицията вече гостува в СУ „Св. Кл. Охридски“, Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив, Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ във Варна и др.културни институции в цялата страна.

Ваклуш Толев прокламира идеята за честване на Ден и изграждане на Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи още на 28.08.1993 г. по повод отбелязването на 50 годишнината от кончината на Цар Борис III – Обединител. В последната си книга „Духовните дарове на България“ той помества специална глава, посветена на приноса на тези 13 личности към историята и пътя на България. Неслучайно при представянето на тази книга в НДК историкът проф. Андрей Пантев заявява: „Духовните дарове на България са дарове на целия свят!“, а политологът Огнян Минчев каза „Тази книга е едно откровение за България – такава, каквато ние не познаваме и не подозираме, че е…“.

През годините Денят на безсмъртните българи е честван и отбелязван в много градове на страната. Идеята е представяна в срещи, пресконференции и тържества. Подкрепена е от стотици видни личности, институции, обществено-политически и културни организации. Ползва се с подкрепата и на много общини в България. През 2003 г. Общинският съвет във Велики Преслав официално утвърждава листата с 13-те личности и предоставя място за построяване на Дом-светилището. Изготвен е уникален архитектурен проект. През 2005 г. е създадена Фондация „Безсмъртни българи“, която работи за изграждане на Дом-светилището.