четвъртък, 30 април 2015 г.

Нощ на литературата 2015 и в ДобричПрез 2015 за четвърти пореден път България ще се включи в европейската Нощ на литературата. На 13 май в 11 български града от 18 до 22 часа ще се четат откъси от заглавия на съвременни европейски автори, издадени след 2000 година.
Организатори на българската Нощ на литературата са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България (Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте-институт, Институт Сервантес, Полски институт, Унгарски културен институт, Чешки център), но така също и Руски културно-информационен център, КИЦ на Р. Македония, Представителство на ЕК в България, сдружението „София Поетики“ и Фондация „Детски книги“, с медийното партньорство на Българското национално радио, „Аз чета“  и Peika.bg.
Градовете, които ще се включат в Нощ на литературата 2015 са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.
За първа година събитието ще се осъществи и в Добрич, подкрепено от Община град Добрич. Ще бъдат създадени в града 3 „читателски гнезда“, разположени на емблематични места  – пред паметника на Св. св. Кирил и Методий, в градинката пред Храм „Свети Георги“ и в Градски парк „Св. Георги“ – пред сградата на музея .
Нощ на литературата - начин на употреба
В международен план през 2015 Нощта на литературата ще се проведе за девети път в десетки европейски градове. Идеята на проекта е да доближи широката публика до съвременната европейска литература посредством серия от публични четения. Съществен момент от Нощта на литературата са откъсите, четците и местата. В България известни  публични личности ще четат избрани моменти от заглавия, издадени след 2000 година, в подходящи за тази цел градски пространства. Във всяко „читателско гнездо“ на всеки половин час ще се представя отделен откъс. Първото четене стартира в 18 часа. Посетителите ще могат да обикалят „читателските гнезда“, да чуят откъсите и да събират печати. В края на вечерта всеки събрал поне 2 печата ще може да участва в томбола.
Заповядайте и се запознайте по нетрадиционен начин с преводна съвременна европейска литература. Сряда 13 май 2015 от 18 до 22 часа.