вторник, 21 април 2015 г.

Маратон на четенето По повод Световния ден на книгата и авторското право, на 23 април 2015 г. от 10 часа в Регионална библиотека „Дора Габе”стартира Маратон на четенето, посветен на 135 години от рождението на „Певеца на Добруджа” Йордан Йовков.
 Проявата е кулминация на Похода на книгите, който се провежда в библиотеката от 2 април – Международния ден на книгата и авторското право и продължава до 23 април 2015 г. В празника на четящите хора ще се присъедини и г-жа Детелина Николова, кмет на Община град Добрич.
 Тази година, в маратона ще се включат деца от ЦДГ №9, ученици от ХГ „Св.Св. Кирил и Методий”, СОУ „Димитър Талев”, СОУ „П.Р.Славейков”, Център за обществена подкрепа към БЧК, представители на местната власт, на културни институции, сдружения, читатели и др.
По време на празника на книгата и четенето ще бъде открита буккросинг зона в библиотеката. Предстои да бъдат обявени и двама от най-активните читатели на библиотеката за 2014 г., на възраст до и над 14 години. Отличените читатели ще получат Грамота Читател на 2014 г. и подарък от библиотеката.
 Походът на книгите ще завърши на 23 април, от 17.00 ч. в библиотеката с премиера на книгата на Кольо Герджиков „Пътища”, представена от  доц. д-р Венцислав Димов, етномузиколог от Института за изследване на изкуствата към БАН и преподавател в СУ.