вторник, 12 май 2015 г.

Изложба представя поляците в БългарияДнес  от 17.00 ч., в Регионална библиотека „Дора Габе” ще бъде открита фотоизложба под наслов Поляците в България „От Висла до Марица”, организирана от Полското консулство в България и Полското дружество „Владислав Варненчик” – Добрич.
Изложбата съдържа 15 пана с фотографии, факсимилета и текст, които проследяват приноса на поляците в обединението и изграждането на независимата българска държава.
Представяме Ви неизвестни факти за присъствието на поляци в България, работили тук като инженери, лекари, учители. Историята посочва много примери от тяхната дейност.
Те са участвали в полагането на основите на българското здравеопазване. Сред изтъкнатите полски лекари е д-р Игнаци Барбар, един от основателите на Българския Червен Kръст и Българския лекарски съюз. С особени заслуги е и д-р Николай Унтерберг, който създава първото хирургическо отделение в Александровска болница в София. Баща му Антон Унтерберг посвещава част от живота си на приобщаването на българите към техническите новости.  Внася в Самоков първият механизиран дарак за обработка на вълна и предачна машина, изгражда първата фабрика за стъкло в Самоков. Помага в основаването на занаятчийско училище в Княжево, днес държавно техническо училище. Инициира строежа на доменна пещ за желязо, воденица и фабрика за кибрит.
Интересно е и участието на поляците в пространственото планиране, урбанистика и архитектура на България след Освобождението. Например, градоустройственият план на град Варна е дело на инж. Едвин Вжешньовски, на Стара Загора – инж. Ян Слоневски, на Враца - Вацлав Жепецки. Полските инженери участват в изграждането на пристанището във Варна, участват в строежа на българските железници.
Основателят на модерния български вестник и вестника „Стършел” е полякът Витолд Пекарски – прародител на няколко поколения хумористични издания със същото име.
Огромна е била заслугата и желанието на полските специалисти в различните области от обществения живот на новата им родина и в изграждането на съвременната Българска държава.
Изложбата се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана от 12 до 22 май 2015 г.