понеделник, 29 юни 2015 г.

Откриват изложба "Споделени мигове" на Сандра Лин Строшейн и Валентин КатранджиевОт 30 юни до 8 юли в Галерия "Тихото гнездо" в Двореца край Балчик ще гостува първата съвместна изложба на Сандра Лин Строшейн и Валентин Катранджиев, озаглавена "Споделени мигове".
     Голяма част от подбраните за изложбата творби, представят по недвусмислен начин онова, което е вълнувало художниците през времето, прекарано заедно в Архитектурно-парков комплекс "Двореца"  - Балчик. Друга част от картините са претворили емоционални кътчета от красотата на северното ни Черноморие. 
     След като от 28 май до 19 юни по време на своя художествен пленер Сандра Лин и Валентин имаха уникалната възможност да рисуват сред  омайните забележителности  на "Двореца", от 30 юни художниците се завръщат за да подредят своята съвместна изложба "Споделени мигове".  
Сандра Лин Строшейн е уважаван художник-акварелист, носителка на редица престижни отличия, както в родната си Америка, така и по целия свят. Член е на  American Watercolor Society, на  American Impresssionist Society, официален посланик е на Royal Talens, Canson и Arches, има собствена линия четки, с изписано своето име върху тях на престижната английска комания  Rosemary & Co.
Валентин Катранджиев, освен със своите картини е известен с любовта си към дивата природа. Името му може да бъде срещнато в много публикации и изследвания на животинските видове, в които той е участвал и продължава да го прави. Както самият той споделя: "От малък обичам да рисувам - всякакви животни, особено птици,  но бързо проумях че насладата от преживяното включва и пейзажа с цялата си пъстрота и красота, с аромата на цветята и тревите,нежните лъчи на слънцето които правят света около нас тъй красив и пленителен. Опитвам се чрез всяка една моя картина да накарам  нещичко да трепне в душата на човека който я гледа и чрез нея да му вдъхна не само любов и уважение към природата, но и грижа за нейното опазване".
     До момента Валентин Катранджиев е единствения художник от източна Европа, който е приет за член в една от най-престижните световни природозащитни организации    Artists for Conservation (AFC) със седалище във Ванкувър,Канада.  
     Като домакини, най-малкото което бихме могли да сторим е да отправим своята покана до всички арт ценители, за пряк досег със "Споделени мигове" на Сандра Лин и Валентин Катранджиев в Галерия "Тихото гнездо" на Държавен Културен Институт "Културен център "Двореца".
     Възможност да се срещне и поговори лично с авторите ще има всеки, който уважи с присъствието си официалното откриване на изложбата на 1 юли 2015 г. от 14:00 ч., в Галерия "Тихото гнездо".