петък, 5 юни 2015 г.

В Албена стартира Голямото айляшко четене

За поредна година Бистро Дионисиус, на плаж Моби Дик (к.к. Албена), е зона за интересни културни събития.
Старт на сезона даваме с гостуването на авторите от ежегодния международен фестивал за съвременно изкуство ПРОЦЕС-ПРОСТРАНСТВО. В неговото 24-то издание те ще направят творческа вечер при нас на 7 юни (неделя) след 18.00 ч. Така символично ще дадем старт и на нашата нова инициатива ГОЛЯМОТО АЙЛЯШКО ЧЕТЕНЕ.

В периода от 8 юни до 31 юли, в рамките на осем седмици, при нас ще бъдат „книжни гости“ хора от екипа на издателство СИЕЛА. Най-голямото българско издателство е наш партньор в опитите ни да разнообразим плажното битие на туристите. От СИЕЛА с голяма радост споделят своите предпочитания за мечтаната ваканция това лято – с книги на плажа.

Старт на ГОЛЯМОТО АЙЛЯШКО ЧЕТЕНЕ ще даде ХРИСТО БЛАЖЕВ (гост в седмицата 8-14 юни). Неговите десет предложения може да видите в приложения файл. Той е редактор в издателство СИЕЛА и поддържа блога Книголандия.

След него ще гостуват РИЯ НАЙДЕНОВА, ПЕТЯ ГОСПОДИНОВА, ДИМИТЪР НИКОЛОВ, ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ, КОНСТАНТИН ЙОРДАНОВ, ЕЛИЦА ПЕНОВА, ДАМЯН ДАМЯНОВ.

Самият ФЕСТИВАЛ НА ПЛАЖНОТО ЧЕТЕНЕ ще се проведе в периода 1-10 август 2015 г.
Ще ни гостуват интересни автори от водещи наши издателства. Ще се опитаме да намерим разумния баланс между лежерно говорене и качествени напитки и мезета. Дрескод отново по бански и джапанки.

Очаквайте седмичните бюлетини от нашата кампания и предложенията на книжните ни гости. Книгите от тях могат да се закупят от плажната ни щанд на бистро Дионисиус (плаж Моби Дик, община Балчик), или от книжарница СИЕЛА – Варна ( Фестивален и конгресен център).

Организатори на събитията са Гавраил Гавраилов и Велина Христова.