сряда, 8 юли 2015 г.

Художници от Констанца представиха свои платна в ДобричСнощи  в Художествената галерия на Добрич бе открита изложба на Съюза на румънските художници – филиал Констанца І.

Повече от две десетилетия датират приятелските връзки между български и румънски артисти – мнозина от тях са участвали в изложби и пленери в Троян, Варна, Габрово, Добрич, Балчик.  През годините тези контакти се поддържат от завършилите академичното си художествено образование в Румъния българи – проф. Иван Кънчев от Габрово и Илия Янков – от Варна, който е и почетен член на Съюза на румънските художници – филиала в Констанца. Художници от Добрич също са участвали в пленери в Румъния, а в постоянната експозиция на галерията са творбите на Джордже Фаркашиу и Марчел Бунеа.

 Проявата  е в рамките на обмен на изложби между Дружеството на добричките художници и Констанца и е във връзка с юбилейната 50 годишнина на румънското дружество.

Предстои през месец октомври изложба от Добрич да гостува в Констанца.

В две от залите на галерията, 41 румънски художници, между които и българските автори Иван Кънчев и Илия Янков показват 50 творби. Констанца е известна с интересни пластици, работещи в керамичен материал и продължаващи традициите на техния учител Костел Бадеа.  В изложбата ще видите както творбите на едни от доаените: „Конструкции” на Джордже Фаркашиу  и „Балчик” на Петре Манеа; „Композициите” на Алфред Ипсер , Триптиха на Еузебио Спину,  така и „Крило”, „Птици” и „Майчинство” на Флорентин Сирбу – представител на младото поколение керамици. Изложбата е богата и разнообразна – освен пластика, представя живопис, колаж, фотография, тъкан, а Илия Янков показва двуметров витраж – „Олтар”. И като тематика изложбата впечатлява -  една част от живописните творби са свързани с Добруджа -  „Балчик”  на Даниела Tуркан , „Крайбрежието на Ефория” на  Анета Фату, „Добруджански пейзаж” – на Михне Сернат, „В делтата на Дунав” на Виктория Пастуч; други са вдъхновени от историята – „Археология” и „Византия” на Константин Пападополу или от модерното мислене на съвремието.

 Изложбата ще продължи до края на месец юли.
Галерия от снимки можете да видите тук


В ПЕЙЗАЖА НА ВРЕМЕТО И ОТВЪД ПЕЙЗАЖА

Д р а г н и   Д р а г н е в

       Художници от румънския град Констанца гостуват в Добрич. Изложбата им в Художествената галерия е разнообразна и освен живопис, съдържа керамична пластика и витраж. Има какво да се види в този широк спектър от произведения на изкуството. За мен са интересни преди всичко живописните платна. Притеглят ме   повече от другите. В тях, според мен,  най-ярко  личи мисленето и разноезичието на авторите. На всичко отгоре се вижда къде е върховното постижение и къде – неуспешно изразената тъкан на художествената идея. А това означава зрителят да схване замисъла на художника, да го открие в багрите, в няколко щриха и в прояснения образ. Понякога дори напътстван от надписа на платното.
         Най-общото впечатление е, че картините на румънските художници носят две основни чувства – радост и тъга. Тук-там се прокрадва болка и печал. Те рисуват пейзажа на географската територия, в която живеят. Търсят сблъсъци в природата, ситуации при намесата на човека или при равнодушието му. Чувството на радост ни обзема от картинната красота, от прегръдката на цветовете, от преливането им един в друг. Тъгата тежи и тече от художествените белези на един сиромашки живот, без лустро и възторг, неуверен и мъчителен. Какъвто е днес българският живот.
         Най-интересен за мен бе пейзажът „В делтата на Дунав” на Виктория Пастуч. Художничката работи със смесена техника, наслагвана върху платното – една шарена черга.  Тук е кипежът на народния живот, застоялото време, движението и силата на водата, драматизмът на природата. Един кът от стародавния пейзаж на Добруджа… Или да вземем „Крайбрежието на Ефория”, лимана, пясъците, пустия бряг, миналото на тоя земен кът… Особено ми се понрави „Мисли” на Мирча Костея с тия развълнувани облаци в небесата, с бурята и устремът към успокоението – това, което става и в човешката душа, в тласъка и стълкновението на човешката мисъл.
         Свое, бих казал, натрапчиво място и значение в изложбата има картината „Отвъд пейзажа” на Йонна Стрейнд. Всъщност отвъд пейзажа красотата е притулена, животът е в конвулсии, хората ги няма, хаосът е превърнал всичко в кипяща лава от незначителност и нищожност. Една апокалиптична картина на времето, в което живеем. И въпрос : къде е смисълът на живота в тоя обречен свят… Да видим накрая и тъмната жена, жената, обгорена от бедствията, от чернобилския дъх на смъртта, от лъчевата болест, представена без глава и с тежки, уморени и  изцедени от болка, тежко увиснали гърди. С последни сили вероятно жената  замесва хляб, за да помогне на някого, да нахрани и напои някого, да му вдъхне вяра и надежда за живот…Една от най-стряскащите картини в изложбата на румънските художници в Добрич