сряда, 19 август 2015 г.

Художникът Тодор Балев с изложба на 80!На 20 август от 18.00 ч. в Художествена галерия - Добрич се открива изложба на художника Тодор Балев, по повод 80-годишнината му. 37 са изложените творби в една от залите на галерията.  
Рисунките на Балев са пейзажи, натюрморт и портрети. На пресконференция днес художникът сподели, че е започнал своето творчество с рисунки на стена с подръчен въглен в град Тервел.
Тодор Балев е  роден на 18.02.1935 г. в с. Хаджилар, Румъния. Завършва Художествена гимназия в София, а от 1958 до 1962 г. е учител в гр. Генерал Тошево. До 1964 г. работи във в-к ”Добруджанска трибуна”, а по-късно през същата година - в Художествената галерия, като е посветил много сили и време за събиране на първата сбирка от картини, с което се слага началото на художествения фонд на галерията.
 През 1974 г. завършва Художествена академия – София, специалност „Живопис” при проф. Панайот Панайотов. След дипломирането си работи в Добрич: в „Кинефикация”; методист по изобразително изкуство към Окръжен съвет за изкуство и култура; преподавател в СОУ „Св. Климент Охридски”.
В продължение на 30 години ръководи Школата по изобразително изкуство към Младежкия дом. Художник, учител, педагог, той подарява по-голяма част от времето си на младите таланти, подготвяйки ги да изберат своя път в изкуството.
„Школата помогна на много хора и е дала на всеки нещо, което впоследствие се е отразило върху бъдещето му” - казва Балев.
Той е един от основателите на Групата на художниците – Добрич и участва във всички изложби на Дружеството на художниците, регионалните изложби на добруджанските художници, ОХИ „Земята и хората” и др. Член е на СБХ.
Има много самостоятелни изложби: през 1981– в Балчик, Тервел, Ген. Тошево, Каварна, Шабла и др., 1983 - в Добрич, 1995 - открива юбилейна изложба в ХГ – Добрич, през същата година участва в международна изложба по случай 50 г. от победата над фашизма в Улм, Германия, 1999 – самостоятелна изложба в Хьорвелзиген, Германия, 2005 – изложби в Добрич.
Тодор Балев е носител на орден „Кирил и Методий” ІІ степен; І-ви клас – квалификация като учител и наградата на Община Добрич за 2004 г. за цялостно творчество. През 2005 г., по случай 70 годишнината, Тодор Балев е вписан в почетната книга на Добрич за изявена педагогическа и творческа дейност в областта на изобразителното изкуство. 
Снимки, преди откриването на изложбата можете да видите тук.